Annons

Henrik Höjer:En kvarts miljard människor lever inte i sitt födelseland

Liv Ullmann och Max von Sydow som Kristina och Karl-Oskar i Jan Troells film ”Utvandrarna” från 1971.
Liv Ullmann och Max von Sydow som Kristina och Karl-Oskar i Jan Troells film ”Utvandrarna” från 1971. Foto: TT

15 procent av världens befolkning skulle i dag vilja lämna sitt hemland för gott om de hade möjlighet. Migration ses ofta som ett uttryck för individuell frihet, men historiskt är det ett mycket sent påfund – förtryck, svält, tvång och krig har varit de primära orsakerna till migration. 

Under strecket
Publicerad

Tre procent. Omkring så stor andel av världens befolkning lever i ett annat land än de är födda i, enligt FN:s senaste siffror. Det låter kanske inte mycket, men det är den högsta uppmätta siffran någonsin. Eftersom denna andel sakta har ökat över tid, samtidigt som världens befolkning växer, så växer antalet människor som bor utanför sitt födelseland snabbt. Det handlar alltså om cirka en kvarts miljard människor. 

Migrationen i världen kommer sannolikt inte heller att minska om man betänker att till exempel 31 procent av befolkningen i Afrika söder om Sahara uppger att de skulle vilja flytta permanent – helst till västvärlden. Och 15 procent av världens befolkning skulle i nuläget vilja lämna sitt hemland för gott, om de hade möjlighet. Siffrorna kommer från nationalekonomen Joakim Ruists nya bok ”Global migration. Orsaker och konsekvenser” (SNS förlag 2019).

Annons
Annons
Annons