Annons

En kulle fylld av myter

Få ställen i världen är så fyllda av spännande historia, legender och andlighet som Glastonbury Tor i Somerset – en kulle dit folk vallfärdat sedan tidernas begynnelse.

Under strecket
Publicerad

Magisk kulle. The Tor ligger i Glastonbury, i grevskapet Somerset i sydvästra England. Få platser i världen är så mytomspunna som denna kulle.

Foto: LENA KOLLER

Kloster. I det gamla klostret The Abbey mitt i Glastonbury grundades en gång Englands första kristna församling. Klostret var ett av de rikaste i Europa och lät förstöras av Henrik VIII.

Foto: LENA KOLLER

Historisk sten. De resta stenarna i Avebury är enligt många en betydligt mer intressanta än de i Stonehenge. Här är färre turister och platsen är mycket enklare att besöka.

Foto: LENA KOLLER

Märkligt. Silbury Hill reser sig bland fälten där de märkliga sädesringarna, som får vetenskapsmän världen över att grubbla, dyker upp varje vår.

Foto: LENA KOLLER

**En skäggprydd man **hälsar välkomnande när vi knatat upp för The Tor i utkanten av staden Glastonbury i nordvästra England. Utsikten är magnifik, trots att vi bara är 158 meter över havet. I öst ligger bergskedjan Mendip Hills, berömd för sina neolitiska grottor och för ostbyn Cheddar, och i väst kan man se Bristolkanalen vid klart väder.

Däremellan ligger det mest idylliska, gröna, sköna landskap man kan tänka sig. Fyllt av små medeltida städer, smala vindlande vägar och hagar där tjocka ulliga får betar.

Annons
Annons
Annons