LyckaEn krass blick på storstadens medelklass

”Lycka” av Johan Kling.
”Lycka” av Johan Kling. Foto: Viktor Gårdsäter

Som en lillebror till en av Hjalmar Söderbergs flanörer flyter han omkring på Stockholms gator. Regissören och författaren Johan Kling skriver i ”Lycka” om en man som har ett kreativt yrke, en lägenhet i innerstan, och det mesta annat som en människa kan önska sig – utom just lycka.

Under strecket
Publicerad
Annons

Författaren och regissören Johan Kling har en alldeles särskild blick för liv som levs utanför tillvarons kärna. Hans debutroman hette till och med det, ”Människor helt utan betydelse”. I andras ögon, men kanske allra mest i sin egna. Människor utan inre tyngd, som fladdrar runt i tillvaron på jakt efter någonstans där de kan fastna, stå still och bli till. I långfilmen ”Darling” från 2007 skapade han ett alldeles lysande porträtt av den blonderade Stockholmöverklassens skramlande tomhet och fick till och med till en smula värmande mänskliga möten utan att känslosåsa till det.

Nu kommer hans roman ”Lycka”. En lakonisk, nedtonad och sakligt berättad bok om David. En Stockholmsman i yngre medelåldern, frånskild med en dotter, som lever sig igenom ett år av sitt liv. Han har ett kreativt yrke, ett relativt stort umgänge, en lägenhet i innerstan, kanske ungefär allt som en människa kan begära. Utom en känsla av att finnas till, att vara viktig på något enda sätt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons