En kontantfri stat är en utopi

Dryga hanteringskostnader driver handeln och banksektorn att minska kontanterna. Samtidigt är det kontantfria samhället en utopi. Användandet av kort är inte heller gratis – varken för företagen eller dess kunder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Pengar har ett pris, eller rättare sagt så kostar kontanthanteringen stora summor både för handeln och för bankerna. De båda branscherna kämpar för att minska omloppet av kontanter och verkar för att öka kortanvändandet. Branschorganisationen Svensk Handel har sedan länge varit pådrivande i frågan och i höstas lanserade de kampanjen kontantfritt.nu tillsammans med SHR, Finansförbundet och några andra fackförbund. Enligt denna sajt bedöms kontanthanteringen i Sverige kosta runt 10 miljarder kronor.

En hög siffra kan tyckas. Men kortbetalningar är inte heller gratis. Dels betalar varje kortinnehavare, årligen en summa kring 250 kronor för ett Visa- eller Mastercard- kort, dels betalar företag som bedriver handel avgifter till kortföretagen. Varje transaktion kostar. Oavsett om vi betalar med kort eller med kontanter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons