Annons
X
Annons
X

En komiker fjärran från slentrianvänstern

PÅ PLATS | STÅUPPKOMIK OCH POLITIK MED MAGNUS BETNÉR

På mitt förra jobb brukade jag titt som tätt frekventera ett par sörmländska kommuners fullmäktigemöten. Efter att ha stött ihop med en vänsterpartist på Chinateatern kom vi att avhandla den ­föreställning vi sett – Ingenting är heligt med ståuppkomikern ­Magnus Betnér. Vi var överens om att den var bra, men därefter uppstod viss splittring. Den unge fullmäktigeledamoten hävdade bestämt att Betnér var vänsterpartist – det hade han sett på Facebook. Själv höll jag emot och efter lite dragkamp fick vi helt enkelt lämna den ideologiska ägande­rätten till Magnus Betnér därhän.

Dispyten är i alla händelser inte ovanlig och i sin nya före­ställning Tal till nationen, leker Betnér retsamt med den där ideologiska osäkerheten. Efter att ha levererat en salva mot muren i Israel ekar han sin publiks brydda undran: ”Är han vänster?” Svaret kommer snabbt. Nej, vänster är han ”fan inte”. Och på den dumma följdfrågan ”Jamen du är ju för jämställdhet?” har Betnér ett självklart svar:

– Det är inte för att jag är vänster, det är för att jag är normal.

Annons
X

När Henrik Schyffert tackade ja till att vara uppvärmare inför Mona Sahlins tal i Almedalen i somras föranledde det en del sura reaktioner, som i sig säger en hel del om svensk politisk etikett.

Det finns förvisso en uppsjö musikartister som är tydligt vänster, men redan att avslöja sin partipreferens är ovanligt. Går vi utanför musikbranschen blir det än mer sällsynt. Visst finns kändisrekryteringar inom partierna – alldeles nyligen blev ju Alexander Bard till exempel folkpartist – men i förhållandet till våra kändisar är det ändå vanligast att vi inget vet. Möjligen slentrian­gissar vi att de är ”nån sorts vänster” – en gissning som oftast är rätt.

Mot den bakgrunden är det ­intressant att Schyfferts parti­politiska akt under Almedalsveckan innehöll betydligt mindre politiskt brännande eller tankeväckande material än vad Betnérs föreställningar brukar göra.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Medan Schyffert pratade – förvisso underhållande – i nostalgiska ordalag om en svunnen tid med två tv-kanaler och uppmanade Mona Sahlin att rädda oss från valfrihetens beslutsångest, så hinner Betnér med FRA-lagen, religioner, folkmord, amerikanska presidenter och hur en iPod skulle se ut om socialismen fick bestämma. (Stor som en resväska och med en låt på repertoaren.)

  Och det är inga oinitierade ­föredrag han håller. Tvärtom märks stundtals en fördröjningseffekt mellan skratten när publiken ­febrilt genomsöker sin allmänbildnings vinklar och vrår.

  Publikfriande är inte ordet. Betnér ställer krav på sin publik och kräver dessutom att få vara politisk, utan att för den sakens skull bli tatuerad med röda nejlikor och blåklintar. Kanske är det just denna integritet som föder dragkampen om honom.

  Men för sakens skull måste jag ju ändå göra ett ryck i den högra ­änden av repet. Då kan man till exempel påpeka att Sveriges mest politiskt initierade komiker faktiskt är med i tankesmedjan Cato Institutes kampanj för frihandel. Det har jag sett på Facebook.

  turnerar i landet under hösten magnusbetner.com
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X