Annons
X
Annons
X

En kluven rörelse försöker gilla frihet

PÅ PLATS | FÖRSTA MAJ I SUNDBYBERG

TORNPARKEN Frihet kräver rättvisa, var socialdemokratins paroll i årets förstamajfirande. Ordet frihet ska tas i besittning, men det visar sig vara knepigt. Allra mest kanske på just första maj, då traditionen bjuder glödgad kampanda samt varmkorv. Hur upprätthålla kampretorik och stridsvilja när man inser att man till nya bekännelser är nödd och tvungen?

Alliansens vilja att ge folk mer frihet, egenmakt och valfrihet, slog an hos befolkningen i valet 2006. Så mycket har socialdemokraterna förstått och därför har vi fått höra dem tala mer om frihet under det senaste året än under de senaste tolv åren vid makten.

I Sundbyberg inledde Thomas Östros således starkt genom att ägna en bra stund åt att prisa frihandel och global solidaritet. Det är bra att han engagerar sig i frågan, men han verkar inte ha fötterna bland rötterna. Den svenska modellen vill riva ner gränser och vara öppen mot omvärlden, påstår Östros, och förklarar vidare att det är den svenska modellen, LO och TCO som har gjort det möjligt för honom att kritisera tullar och subventioner inom EU och utomlands. Under tiden delas flygblad mot EU ut till åhörarna, med uppmaningar att trotsa Vaxholmsdomen.

Annons
X

Därefter bjöds en kavalkad av socialdemokratiska favoriter. Centerpartiet hänger bara på Stureplan nuförtiden. Folkpartiet är inte socialliberala. Kristdemokraterna är allmänt förfärliga och ”utförsäljningens gigant Mats Odell reser runt i världen med dollar och eurosedlar stickandes upp ur fickorna”.

Inget är som det ska. Inget är som det var. Varför är det fult att vi äger Apoteket tillsammans, när det egentligen bara är fint? Värna vår fina förskola mot det angrepp som vårdnadsbidraget innebär!

Jo, kampandan finns där, men vart tog friheten vägen? Varför är det fult om någon annan än staten äger ett apotek? ”Det kan också vara frihet att politik ska underlätta för människor att leva sina egna liv”, sade Mona Sahlin i P1 igår.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ja, men hur rimmar detta med brösttonerna inför valmöjligheten att vara hemma med sina barn? Har partitopparna ens gräsrötterna med sig i dessa bredsidor mot Alliansen?

  Förmodligen inte. I gårdagens Sifomätning i Aftonbladet rasar förtroendet för Mona Sahlin samtidigt som Fredrik Reinfeldt går om.

  (S)vepande formuleringar om frihet parade med en ritt på det folkliga missnöjet över förändringarna i a-kassan har hittills fungerat, men detta är inte vågen som kan bära oppositionen i hamn 2010.

  Störst applåder fick Östros när han kritiserade jobbavdraget och förespråkade sänkt skatt för pensionärer. Efter talet klev bandet Svensk Pop upp på scen. De sjöng att de inte tänkte bli vuxna och tänka på försäkringar, utan i stället skulle fortsätta att vara 23 och spela boll.

  Tja. Vi kan konstatera att det inte är de här grabbarna som kommer att delta i arbetet med att förbättra pensionärernas situation. Över huvud taget sammanfattar det socialdemokraternas försök att älska friheten ganska väl. Ansvaret finns fortfarande inte med i bilden. Inte heller socialdemokraterna vill bli vuxna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X