Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Cirkus Smuts Sexuella eskapader släcker inte törsten efter bekräftelse

Anna Focks nya roman kretsar kring ett antal människor som dricker, skär sig och har meningslöst sex. Josefin Holmström har läst en välskriven men långsam berättelse om en generation som skriker efter mening.

Bokhösten 2016
Anna Fock vann både Katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris för sin debut "Absolut noll". Nu är hon tillbaka med "Cirkus Smuts".
Anna Fock vann både Katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris för sin debut "Absolut noll". Nu är hon tillbaka med "Cirkus Smuts". Foto: Erik Mårtensson / TT

Cirkus Smuts

Författare
Genre
Prosa
Förlag
Ersatz
ISBN
9789187891069

253 s

Den olycklige docenten Jakob ligger i skilsmässa med sin antropologfru och försöker döva smärtan så gott det går. Elisabet befinner sig i något slags ständig kris och Stella är avundsjuk på Jims nya flickvän. Hon är dessutom avståndsförälskad i Jakob, men Jakob har sina egna spöken från det förflutna. De bor i Göteborg och tillhör alla universitetet i varierande grad, och de utgör kärnan av persongalleriet i Anna Focks nya roman ”Cirkus Smuts”.

Focks debut, ”Absolut noll”, vann både Katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris, och särskilt uppmärksammades hennes förmåga att komma nära människor och skildra deras liv på ett ärligt men kärleksfullt sätt.

Den medmänskliga blicken finns kvar i Anna Focks berättelse om överliggarna på språkinstitutionen och deras bekanta. De är en minst sagt sorglig skara som Fock dock ömmar för på ett övertygande sätt. Tidigare har Elisabet, Stella och Jim varit en hårt sammanhållen grupp, men frågan är på vilka grunder vänskapen är byggd: när romanen tar sin början lever de i ett slags konstant bakfylla och har inte mycket mer än självdestruktiviteten som gemensam nämnare. De dricker, skär sig och har meningslöst sex.

Annons
X

Anna Fock ser litenheten i människan, törsten efter bekräftelse och kärlek, och hennes roman gör det uppenbart att sådan bekräftelse inte går att få genom sexuella eskapader. ”Cirkus Smuts” är en kavalkad av misslyckade köttsliga möten, bleka kopior av vad ett sant mänskligt möte kan vara.

Jims, Elisabets, Stellas och Jakobs liv skriker efter mening, men de vet inte var de ska leta efter den. Istället vältrar de sig i smutsen på ett sätt som blir lite väl övertydligt ibland, särskilt när det gäller Elisabet. Hon är nästan surrealistiskt grotesk, klädd som en japansk docka med plastpärlor, skolflickskjolar, glitter och rosetter; hon lever delvis på att sälja använda underkläder och har en tendens att kasta sig över främmande män på stan. Men hon är också den punkt kring vilken Jim och Stella kretsar, vare sig de vill det eller inte, och när hon plötsligt försvinner konfronteras de med sina egna trasiga liv.

Jag ser också ”Cirkus Smuts” som en roman om (främst) 80-talistgenerationens livsvillkor, en osäker tillvaro som, trots att en 86:a i år fyller 30, fortfarande balanserar på gränsen mellan ungdoms- och vuxenlivet. Anna Focks romanpersoner bor i kollektiv, hyr i andra hand och blir vräkta från rivningskontrakt. De har inga barn, bara halvfärdiga universitetsstudier som inte leder till någonting. De har köpt lögnen om att de kan bli vad de vill, göra vad som helst med sina liv, och nu lever de med konsekvenserna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Elisabets infantila lekar och utsvävande leverne pekar på en individ i kris, ett slags karikatyr över ungen som aldrig fick hjälp att växa upp. Hennes förlorade kärlek Kristoffer är numera hemlös, som om Anna Fock ville driva tesen om rotlöshet så långt det går. Det är just det jag bär med mig efter läsningen av denna välskrivna men lite långsamma roman, en känsla av hur krångligt livet kan vara – och hur mycket det kan krånglas till av människan själv.

  Annons

  Anna Fock vann både Katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris för sin debut "Absolut noll". Nu är hon tillbaka med "Cirkus Smuts".

  Foto: Erik Mårtensson / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X