En kärlek svår att förklara

Fotboll är betydligt viktigare än liv och död, förklarade en gång Liverpools legndariska manager Bill Shankly. Mats Gellerfelt, djurgårdare sedan femårsåldern, har gått igenom fyra böcker som på olika sätt närmar sig den känslofyllda verksamhet som kallas fotboll.

Under strecket
Publicerad
Fiorentinas spelare jublar efter den vinstgivande straffen mot Everton i Uefacupen den 12 mars.

Fiorentinas spelare jublar efter den vinstgivande straffen mot Everton i Uefacupen den 12 mars.

Foto: CLIVE BRUNSKILL/GETTY IMAGES
Annons

I dag börjar allsvenskan i fotboll, tidigarelagd på grund av EM. För många av oss är detta en av årets absoluta höjdpunkter, mera fest än julafton. Hur kan det komma sig – premiär för en med internationella mått mätt mycket medioker liga? Kanske har det något med klimatet att göra. Börjar fotbollsallsvenskan så lär inte våren tveka länge till och under en lång vinter har vi längtat efter fotbollen. Man är ju supporter, fan, fantast, spritt språngande lidelsefullt galen i sitt lag. Eller hur?

Expressens fotbollskrönikör Mats Olsson har i sin trivsamt kåserande bok om fotboll, En pinne i skogen (Svante Weyler Bokförlag) rätt svårt att förstå detta. Själv håller han inte på något lag, det skulle i så fall vara litet grand på Halmstad och division 7-laget Jonstorps IF. Men någon passion rör det sig inte om. Det kan förvisso ligga någonting sunt i detta synsätt. Olsson har sett tillräckligt av huliganism, machismo, fanatism och läktarvåld för att ha blivit ordentligt vaccinerad. Våldsamheterna och våldsdåden är numera legio.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons