En kansler som vet vad hon vill

Under strecket
Publicerad
Annons

tyskland | Angela Merkel
Paris, Bryssel och i går London. Angela Merkel hann knappt installeras som kansler i tisdags förrän hon gav sig ut på en europeisk turné, men frågan är vart hon är på väg.
Före parlamentsvalet tidigare i höst var kristdemokraten Angela Merkel självskriven ledare för en reformkoalition bestående av CDU och de tyska liberalerna. Det var mycket som skulle bli nytt. En kvinnlig kansler. En kansler från det gamla DDR. En kansler som ville skapa ett nytt och mer dynamiskt Tyskland. Förväntningarna - runt om i Europa - var höga.

Efter valet var det inte ens självklart att Merkel skulle bli kansler: Gerhard Schröders återhämtning i opinionen ledde till att socialdemokrater och kristdemokrater blev nästa lika stora. Stor palaver. Resultatet blev en stor koalition mellan de partier som stod för två olika regeringsalternativ och ett mångordigt regeringsprogram som blev därefter. Förväntningarna störtdök.
Traditionen bjöd att Frankrike skulle bli den nya kanslerns första utrikes resmål. I
Paris möttes Merkel av en handkyssande Jacques Chirac, men den franske presidenten hade mycket hellre sett Schröder på lunch i Elyseepalatset. De två gav ju den fransk-tyska axeln ett innehåll med antiamerikanism och antiglobalisering som grund - toppad med egen självbelåtenhet.

Annons
Annons
Annons