En Kandinskymålning väcks ur sin törnsrosasömn

En alldeles fantastisk målning av Wassily Kandinsky är en av auktionshöstens höjdpunkter. 15 november går den under klubben på Stockholms Auktionsverk med ett utropspris på 25–30 miljoner kronor.

Under strecket
Publicerad
Annons

År 1929 var Wassily Kandinsky (1866–1944) inne på sitt sjunde år som lärare på Bauhaus i Dessau, där han skulle förbli till nazistregimen stängde den radikala konst- och designskolan 1933. Bredvid sina undervisningsuppdrag och sitt konstteoretiska arbete var han fullt aktiv som konstnär. ”Kreis und Fleck” från 1929 är en av de målningar där man kan se hans idéer om färglära kopplad med teorier om geometri i konsten. Kikar man noga kan se hålet efter passaren han använde för att rita upp cirklarna.

SvD Konstliv träffar Auktionsverkets expert Pierre Olbers St Beliers, som berättar om målningen som senast ställdes ut i Schweiz 1970. Sedan dess har Kandinskyforskare och -experter inte känt till var verket befunnit sig, alltmedan målningen sovit en törnrosasömn hemma hos konstsamlarparet Inga Britt och Arne Lundberg i Göteborg.

Annons
Annons
Annons