Annons
X
Annons
X

”En kalldusch för de borgerliga partierna”

De rödgröna partierna får egen majoritet i SCB;:s stora majmätning. Vad har det för betydelse för den begynnande valrörelsen?

Foto: SCANPIX (ARKIV)

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

ANALYS | SCB:S STORA OPINIONSMÄTNING

Det är en kalldusch för de borgerliga partierna, som de senaste veckorna varit större än oppositionen i flera mätningar av privata opinionsinstitut. I SCB:s mätning är läget mellan blocken ungefär detsamma som det var under våren, innan de rödgröna presenterade sin gemensamma politik.

Så de rödgröna jublar?

Annons
X

Absolut. Men samtidigt har Socialdemokraterna en vikande trend även hos SCB, och registrerar en statistiskt säker nedgång sedan mätningen i november. 33,8 procent är ett mycket svag siffra för Mona Sahlin. Men i den här mätningen kompenseras det rödgröna blocket av att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har fått ökat stöd.

Vad har hänt med Sverigedemokraterna?

I den här mätningen får de rödgröna egen majoritet, så SD skulle inte få något inflytande även om de kom in i riksdagen. Men partiet har dessutom tappat sedan i november, och hamnar nu alldelse under riksdagsspärren med 3,9 procent.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför anses SCB:s mätning så viktig?

  Det är den största opinionsmätning som görs. Det ingår över 6000 tillfrågade i den här mätningen, medan andra mätningar oftast omfattar mellan 1000 och 2000 tillfrågade. SCB:s majmätning under valår har också historiskt kunnat förutsäga valresultat: sedan 1973 har det block som vunnit i maj också vunnit valet i september.

  Vad beror skillnaden mellan de olika mätningarna på?

  En förklaring kan vara att SCB:s mätning är gjord tidigare än exempelvis Novus mätning som publicerades igår. SCB skulle alltså ha kunnat missa en accelererande nedgång för framför allt Socialdemokraterna.

  Annars beror skillnaderna mellan olika institut framför allt på att man använder olika metoder för att säkerställa att man fått ”rätt” urval tillfrågade. Det kan innebära stora skillnader för resultaten.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 2
  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X