Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: En käftsmäll mot makten

(uppdaterad)

LEDARE

Sex år av ekonomisk kris sätter sina spår i EU. Misstroendet mot makthavarna ökar, även i Sverige.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna fick i går historiskt låga resultat i EU-parlamentsvalet, samtidigt som ytterkantspartierna växte. Djupröda Feministiskt initiativ tog ett mandat i parlamentet och nationalistiska Sverigedemokraterna två, medan Piratpartiet åkte ut.

Liknande rörelser i väljarkåren går att skönja i en rad länder i EU. Största skrällen gjorde Marine Le Pens Nationella fronten, som prognostiserades bli största parti i Frankrike. Men det är ingen entydig riktning på vinden som blåser i EU. Den italienske vänsterradikale komikern Beppe Grillo är ett annat exempel på hur kartan kan ritas om i kris – hans ”femstjärniga” rörelse tog en fjärdedel av rösterna.

Annons
X

Enskilda medlemsländers skiftande opinioner, fragmenterande partilandskap och vurm för populister spelar dock mindre roll än diskussionen kan ge intryck av. EU-parlamentet styrs av partigrupper och det ska mycket till innan bjässarna i parlamentet rubbas.

Vid denna tidnings pressläggning förutspåddes EPP, där både Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, fortsätta vara den största partigruppen.

Valresultatet i ett land oroar dock mer än andra. I Storbritannen framstår Nigel Farage och hans mycket EU-kritiska självständighetsparti UKIP som ostoppbara. Detta kommer möjligen inte att ge oöverkomliga avtryck i EU-parlamentet, men förskräcker ändå. Den konservative premiärministern David Cameron har ju utlovat en folkomröstning om ett brittiskt utträde ur unionen, vilket är ett vågspel utan like. EU går inte att tänka sig utan Storbritannien.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt som EU-skepsisen växte sig allt starkare fick vi i går även besked om vikten av Europasamarbetet. På söndagen gick också ukrainarna till val, i trots mot rysk aggression, politisk kris och regional splittring. Redan tidigt på söndagkvällen kunde den EU-vänlige Petro Porosjenko utropa sig till segrare.

  Mot bakgrund av vad Ukraina genomgår är det en skam att väljarna i EU inte vårdar de demokratiska möjligheterna bättre med sina valsedlar – 43 procents valdeltagande är inte godkänt. Även Sverige, med 48,7 procent, borde kunna bättre.

  För EU som helhet är valresultatet ett tydligt tecken på missnöje. För Moderaterna är det en käftsmäll. Man ska förvisso vara försiktig att dra slutsatser inför riksdagsvalet, men enda trösten är att Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet gör stabila resultat, och därmed undanröjer diskussionen om alliansens framtid. Moderaterna borde kanske fråga sig om partiets löfte inför framtiden – status quo – är nog. I EU-parlamentsvalet var det de mest ”reforminriktade” som gick framåt. Miljöpartiet blev större än M.

  Vänsterblocket mår heller inte bra. Tre vildsinta partier till vänster är nu, sammanräknade, med god marginal större än Socialdemokraterna, som ser ut att helt missa vänstervinden i opinionen.

  Valet blev en tankeställare för maktpartierna i EU.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X