Annons

En jazzmusikers våldsamma död

Köpenhamn 1961
Köpenhamn 1961 Foto: Ole Brask/IBL

1972 mördades Lee Morgan, en av USA:s största jazzmusiker.  Den svenske filmaren Kasper Collin har lagt sju år på att göra dokumentärfilmen om vad som låg bakom mordet som visas på Stockholms filmfestival. SvD träffade honom i New York – i lokalen där mordet skedde.

Under strecket
Publicerad

Kasper Collin på 42 East 3rd Street New York, platsen där Lee Morgan sköts till döds.

Foto: Anders AhlgrenBild 1 av 5

Lee Morgan.

Foto: Kasper Collin Produktion AB / Francis Wolff © Mosaic Images LLCBild 2 av 5

Lee och Helen Morgan

Foto: The Afro American American Newspaper Archives and Research CenterBild 3 av 5

Morgan uppträder i Köpenhamn 1960.

Foto: Lennart Steen/ IBLBild 4 av 5

Kasper Collin utanför den föredetta jazzklubben Slug’s Saloon i New York.

Foto: Anders AhlgrenBild 5 av 5

Kasper Collin slevar i sig kyckling med ris från en papptallrik i den dominikanska restaurangen i East Village i New York. Han har bråttom. Sedan hans film ”I called him Morgan” hade premiär på prestigefyllda Venedig filmfestival har hans schema varit späckat. Han har stressat från filmfestival till filmfestival. Fyra stycken på fem veckor: Venedig, Toronto, Telluride och nu New York där hans film visades häromdagen inför en lyrisk publik. Ytterligare tio stycken väntar runt om i världen, närmast i Stockholm där filmen hade Sverigepremiär i går. Recensionerna har hittills varit lysande, vissa förutspår en Oscar.

Just här, på 242 East 3rd Street, där Kasper nu sitter och äter, låg under 1960- och 70-talet en av stadens mest intressanta mindre musikscener – jazzklubben Slug’s Saloon. 75 personer fick plats i rummet, men inte sällan var publiken den dubbla då artister som Sonny Rollins och Ornette Coleman uppträdde. Och det var på just Slug’s som Helen Morgan den 19 februari 1972 klev in genom dörren, med en snöstorm i ryggen, och sköt ihjäl sin man musikern Lee Morgan.

Annons
Annons
Annons