Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Fredric Karén: En internkultur som fullkomligt havererat

Skandalerna i Kommunal
[object Object]
Kommunals ordförande Annelie Nordström i samband med en presskonferens på torsdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ibland tänker jag på Sölve Conradsson och Leif Cederquist. De båda kommunpolitikerna i Motala som tvingades avgå och så småningom dömdes till såväl böter som villkorligt -respektive fängelsestraff för att ha levt livets glada dagar på skattebetalarnas bekostnad. Det var resor, fester och shopping i en aldrig sinande ström.

En av dessa resor gick till Göteborg.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Året var 1995 då åtta kommunpampar – med fruar – satte sig i en minibuss för att påbörja resan mot rikets andra stad. Sammanträdesarvode för tre dagar delades ut av Leif Cederqvist redan vid avresan och någon timme senare stannade sällskapet för lunch i Gränna med snaps, vin och öl.

  Annons
  X

  Och så fortsatte det. Middag på hotellet, drink före, öl, snaps, vin och avec. Tidig lunch dagen därpå med snaps, öl och räkor. Inköp av kostymer för 10 000 kronor. Lunch dagen därpå med öl, snaps och avec. Skoinköp. Fyra flaskor champagne på hotellrummet och middag med öl, snaps, vin och avec.

  Man får förmoda att det var ett sömnigt gäng som satte sig i bussen följande dag för att påbörja resan hem.

  Den så kallade Motalaskandalen rullades upp av reportern Britt-Marie Citron på Motala Tidning och resulterade i att sex politiker tvingades avgå och kommundirektören fick sluta.

  Listan av representationsskandaler börjar bli ganska lång vid det här laget: SL, metallfilialen i Trollhättan som gick på porrklubb i Köpenhamn, ledningen i SCA som flög kors och tvärs i privatplan över världen med sina familjer för aktieägarnas pengar.

  Man behöver inte ha så många poäng i psykologi för att förstå att den gemensamma nämnaren i samtliga dessa fall är en internkultur som fullkomligt havererat. Några få som håller varandra bakom ryggen, attesterar varandras räkningar och som tycker det är okej att spendera andras pengar.

  Nu sällar sig LO:s största förbund Kommunal till den skaran. Där har ledningen bestämt sig för att vidga kärnverksamheten till att också omfatta krogägande. En satsning som hittills kostat medlemmarna 300 miljoner kronor i förlustbidrag. Däremellan har de ägnat sig åt vidlyftig representation, bott gratis på förbundets konferensanläggning och delat ut lägenheter till varandra. Aftonbladets avslöjande innehåller alla ingredienser för att kvala in i kategorin "Klassiska skandaler vi minns".

  Man brukar säga att det största sveket är att tiga.

  **Därför vill jag **i den här texten passa på att rikta ett extra stort tack till alla de tipsare runt om landet som, inte sällan med risk att förlora sina jobb, lyfter på luren, ringer en journalist och uttalar de förlösande orden:

  – Nu får det vara nog!

  Utan deras hjälp och initierade vittnesmål hade detta slöseri med pengar kunnat fortsätta i det oändliga.

  Som en viktig grund i våra yttrande- och tryckfrihetslagar finns meddelarskyddet. Rätten att anonymt kontakta en redaktion med konfidentiell information utan att riskera att få sin identitet röjd. Det är när modiga människor nyttjar den rätten som viktig journalistik skapas och korruption och vidlyftigt svindleri, åtminstone tillfälligt, stoppas.

  Annons

  Kommunals ordförande Annelie Nordström i samband med en presskonferens på torsdagen.

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X