Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:En insats för det fria och orädda ordet

På torsdagen undertecknades avtalet. Bakre raden från vänster, Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal, Anna Careborg, vd och chefredaktör SvD, Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör SvD, Främre raden från vänster: HB Ekström, som representerande Högerns Förvaltnings AB och NWT-Gruppen AB, i mitten Ole Jacob Sunde, ordförande Stiftelsen Tinius, och till höger Odd Eiken, ordförande för Stiftelsen Svenska Dagbladet.
På torsdagen undertecknades avtalet. Bakre raden från vänster, Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal, Anna Careborg, vd och chefredaktör SvD, Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör SvD, Främre raden från vänster: HB Ekström, som representerande Högerns Förvaltnings AB och NWT-Gruppen AB, i mitten Ole Jacob Sunde, ordförande Stiftelsen Tinius, och till höger Odd Eiken, ordförande för Stiftelsen Svenska Dagbladet. Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

Ett nytt stipendium för framstående ledarskribenter ser dagens ljus tack vare en historisk överlåtelse.

Under strecket
Publicerad

Om en stunds inåtblickande och måhända en smula självberömmande reflektion tillåts på tredje advent, kommer här en liten utvikning om bakgrunden till det beslut som fattades i torsdags.

Det är en händelse som kommer att skrivas in i Svenska Dagbladets historia: Minoritetsägandet i Svenska Dagbladet av tre stiftelser med ideologisk anknytning, Stiftelsen Svenska Dagbladet, Högerns Förvaltnings AB och NWT-Gruppen AB, överläts till en annan stiftelse, Stiftelsen Tinius. Den senare upprättades 1996 av ”Tinius” Nagell-Erichsen för att säkra ett långsiktigt och oberoende ägande av Schibsted, och säkerställa att det förblir en mediekoncern som kännetecknas av fria och oberoende tidningar, trovärdighet och kvalitet och med en långsiktig och sund ekonomisk utveckling.

Annons
Annons
Annons