Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Johan Norberg: En innovationskatapult i tomtens säck?

Ledare kolumnister
Foto: Sandrew
Foto: Sandrew

**Årets julklapp verkar **vara en innovationskatapult. Socialdemokraterna vill att en industrikansler berättar för företagen hur man gör affärer och Miljöpartiet vill förklara för forskarna vilken teknik som fungerar. Aktiv industripolitik är återigen på modet. Att den amerikanska militären uppfann internet genom ”Arpanet” 1969, och det schweiziska partikelfysiklaboratoriet Cern utvecklade World Wide Web sägs ofta visa att myndigheter kan hjälpa framtiden på vägen. Ekonomen Mariana Mazzucato har rönt stor uppmärksamhet med sin tes att allt viktigt i en iPhone kommer från det offentliga.

Det har Mazzucato rätt i – om man bortser från exempelvis transistorn, den integrerade kretsen och megapixelsensorn, vilket forskarna Jan Jörnmark och Christian Sandström har konstaterat. Och om man låtsas som att mikroprocessorn, LCD-skärmen och den cellulära tekniken inte togs fram av privata företag.

Staten kan bidra till ny kunskap, till exempel genom att finansiera forskning, men inget tyder på att den kan välja vinnare, vilket kräver mångfald och marknader. Det är inte ens sant att militären hittade på internet. Inte om man ska tro Robert Taylor, som ledde arbetet: ”Arpanet skapades inte med krig i åtanke [och] var inte ett internet”.

Annons
X

Idén om ett nätverk av datanätverk kom från J C R Licklider på företaget Bolt, Beranek and Newman 1962. När han började på försvarets forskningsmyndighet Arpa fick han dem att ta arbetet vidare, men inte av militära skäl, utan för att kunna dela stordatorer på distans. Försvaret hade ingen aning om vad de meckade med. Taylor menar att ett verkligt internet skapades först 1975 på företaget Xerox Parc-avdelning, när de kopplade ihop sitt ethernet-nätverk med Arpanet.

Historien om World Wide Web är lika missuppfattad. Det var datakonsulten Tim Berners-Lees idé. Det var först tio år efter att han gjort den första webbliknande applikationen som Cern, där han då börjat jobba, lät honom arbeta med det formellt. Det var ingen beställning, utan ett projekt han jobbat länge med på egen hand, så han kunde visa upp världens första webserver, webläsare och hemsida redan året efter att Cern sade ”okej då”.

Nätets utveckling tog sedan fart när det öppnades för alla, för hackare, idealister och kapitalister i ett vildvuxet och ständigt föränderligt ekosystem. Alla började experimentera, konkurrera och bygga vidare på varandras idéer i ett kreativt kaos som ingen hade kunnat planera vid ett konferensbord. Innovationer uppstod överallt. Tidskriften Wired har till exempel påpekat att streamingtjänster och betalningslösningar som revolutionerade nätet togs fram av porrsajter. Kanske så långt man kan komma från rekorderliga industrikanslerer och militärer som pekar med hela handen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Johan Norberg är författare, dokumentärfilmare och idéhistoriker. johan@johannorberg.net

  Annons
  Annons
  X

  Foto: Sandrew

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X