Recension

David B. EpileptiskEn infernovandring i det ockulta

Den självbiografiska serieromanen ”Epileptisk” finns nu på svenska. Kristoffer Leandoer läser en allt annat än nostalgisk sjukdomsskildring ur anhörigperspektiv.

Uppdaterad
Publicerad
Ur David B:s ”Epileptisk” utgiven på Placebo Press.

Ur David B:s ”Epileptisk” utgiven på Placebo Press.

Foto: Placebo Press
Placebo Press
Foto: Placebo Press
Annons

För femtio år sedan diagnosticeras äldste sonen i en trebarnsfamilj med epilepsi. Föräldrarna, två bildlärare i en landsortsstad, säger i sista stund nej till det brutala och livsfarliga kirurgiska ingrepp som föreslås av känslokalla Parisläkare och hamnar omedelbart i onåd: hädanefter är de hänvisade till alternativmedicinen. Det är början till en lång infernovandring för hela familjen genom tidens rika och förbryllande intellektuella undervegetation. I sin förtvivlade jakt på ett sätt att hindra Jean-Christophes anfall lägger de familjens öde i händerna på makrobiotiker, voodoopräster, yogis, spiritister, swedenborgare, bordsknackare, zenbuddhister och en och annan helt vanlig hippie. Inför mellanbarnets överväldigade blick passerar sjuttiotalets utbud av esoteriska och/eller paranoida världsförklaringar revy: ”Atlantis, tempelherrarna, utomjordingarna, Tibets och Påsköns mysterier, det sjunkna Lemurien, den heliga graal, katarerna och Montségur, Hitler och Vrilsällskapet, Gyllene gryning, les Supérieurs Inconnus, rosencreuzarna …”

Den franske serieskaparen David B gav ut ”Epileptisk” i sex volymer under åren 1996–2004. Den franska titeln är ”L’Ascension du Haut Mal”, bestigningen av det högsta onda, och bilden av sjukdomen som ett otillgängligt och skrämmande berg som hela familjen tvingas bestiga återkommer genom verket. Haut Mal är ett gammalt ord för epilepsi – det är också titeln på en diktsamling av surrealisten och antropologen Michel Leiris, vars memoarbok ”Mandomsåldern” (på svenska 2002) inte saknar beröringspunkter med David B:s verk. Bägge kan beskrivas som försök att bita huvudet av skammen, att gå rätt på det man helst inte vill minnas och dra fram det i ljuset.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons