Recension

En idyll som krackelerar

I sin fjärde film återvänder Danis Tanovic till tiden innan inbördeskriget bröt ut i det forna Jugoslavien. Han styrka är som alltid konsten att berätta det stora genom det lilla, om hoten som finns under idyllen.

Under strecket
Publicerad
DEJAN VEKIC / TRIART FILM
Foto: DEJAN VEKIC / TRIART FILM
Annons

Efter att ha regisserat Oscarsvinnaren Ingenmansland (2002), om Balkankriget, och därefter filmen Triage (2009), som utspelas efter krigsslutet, återkommer nu Danis Tanovic med en film om tiden just före krigsutbrottet, Cirkus Columbia, baserad på en roman av Ivica Djikic. Året är 1991, och platsen en liten by i Bosnien-Hercegovina. I berättelsens början återvänder Divko Buntic efter tjugo år i Tyskland, sedan kommunisterna förlorat makten, för att flytta in i sitt gamla barndomshem med nya flickvännen. Det finns bara en smärre hake: exfrun och sonen har bott där ända sedan han försvann. Men Divko vet vad han vill, och hur slipstenen ska dras…

Själva historien är egentligen inte så värst märkvärdig, och berättelsen blir därför genomgående tämligen förutsägbar. Ingenmansland var avgjort skarpare – kanske främst genom den krigssituation den skildrade. Men Danis Tanovic har redan tidigare visat sig vara en tonsäker regissör, och det håller även här. Han målar upp persongalleriet i byn – en tacksam grundval för oräkneliga filmer som satt sig före att skildra en viss folkgrupp eller en kultur: en mångfald mitt i enheten, inte sällan med en viss komisk krydda. Det är en smula på gott och ont –för risken för klichéer ligger snubblande nära. Här finns den nye borgmästaren, som gärna speglar sig i sina framgångar – liksom den gamle, som räddat Titos byst från parken för att skydda den från att bespottas. Här finns krögaren, som i lyckan att återse sin släkting Divko serverar honom lokala delikatesser som – när Divko vällustigt smaskar i sig ett öga – får flickvännen att nästan svimma, och här finns byfånen som inte kan annat än väcka åskådarnas sympati.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons