X
Annons
X
Krönika

Tove Lifvendahl: En idé om vart Sverige ska gå

Politiskt ledarskap definieras inte bara av körförmåga, utan även av kapaciteten att ta ut färdriktningen. Foto: JOANNA ANDREASSON
Publicerad

Det stundar till riksting hos Kristdemokraterna. Partistyrelsen presenterade i veckan sin viljeinriktning för partiets prioriteringar framgent:
Vi vill göra Sverige till världens bästa land att växa upp i. Det väcker lust att tänka vidare. ”Världens bästa” – på vilket sätt? Hur ska man göra för att nå dit? Vad behöver åstadkommas i konkret politik? Tid för barnen, svarar KD, men utvecklar också detta i konkreta reformområden som spänner över allt från familjerådgivningscheckar och kommunal föräldrautbildning till minskade barngrupper i förskolan och skärpning av skollagen. Förslag som i sin tur väcker lika många följdfrågor och debattlust.

För till skillnad från många andra politiska självberömmande fraser, ger det här uttryck för något annat. En vilja att försöka definiera en målbild för vad landet ska bli. Inte konstateranden om att vi är så innovativa, så trygga tillsammans, så hållbara som politiskt alternativ, eller vad det nu kan vara, utan en ambition som innebär något reellt att förhålla sig till. En vision.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X