En hyllning till läsningen och dikten

PRISTAGARE. På fredag tar Mario Vargas Llosa emot ­Nobelpriset i litteratur. På tisdagen höll han den traditionella Nobelföreläsningen i Börshuset. Här följer föreläsningen i sin helhet.

Publicerad
Mario Vargas Llosa höll på tisdagen den traditionella Nobelföreläsningen i Börshuset.

Mario Vargas Llosa höll på tisdagen den traditionella Nobelföreläsningen i Börshuset.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
Annons

Jag lärde mig läsa vid fem års ålder i Broder Justinianos skolklass på läroverket La Salle i Cochabamba (Bolivia). Det är det viktigaste som har hänt mig i hela mitt liv. Nästan sjuttio år senare minns jag tydligt hur detta magiska sätt att översätta ord i böcker till bilder berikade mitt liv genom att spränga tidens och rummets barriärer och låta mig göra en världsomsegling under havet tillsammans med kapten Nemo, kämpa vid sidan av d’Artagnan, Athos, Portos och Aramis mot intrigerna som hotar drottningen på den listige Richelieus tid och släpa mig genom Paris katakomber som Jean Valjean med Marius livlösa kropp på min rygg.

Läsningen förvandlade drömmen till liv och livet till dröm, och den gjorde litteraturens universum åtkomligt för den lilla människa som var jag. Min mor berättade att det första jag skrev var fortsättningar på berättelser som jag läste, för att jag var ledsen över att de tog slut eller ville ändra på slutet. Och kanske är det detta som jag har ägnat mig åt i hela mitt liv utan att veta om det: att medan jag själv växte, mognade och åldrades, i tiden förlänga de berättelser som fyllde min barndom med hänförelse och äventyr.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons