Annons

Linda Pérez:En hyllning till den goda vinimportören

Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / TT

Vid vinköp går vi ofta miste om en viktig röst - vinimportörens. Linda Pérez vill hylla den aktör som om någon kan ta dig närmare vinet.

Under strecket
Publicerad

Atjooo! Höstterminen har dragit igång. Och likt vinjetten till Anslagstavlan nyser vi ut det gamla och in det nya. Smaklökarna är kalibrerade och provglas med tillhörande spottkoppar staplade och i snygga rader.

I vinbranschen kryddas ny säsong av sortimentsprovningar. Det pratas törst och torka, nya projekt och den stundande skörden samtidigt som det provas oändliga mängder vin: från små partier till stora, nytt som gammalt. Och med ett gäng goda provningar i ryggen vill jag lyfta fram en av vinernas goda talare: vinimportören.

Synd är det att gemene man vanligtvis helt går miste om den röst som om någon kan ta dig närmare vinet du väljer.

Systembolaget arbetar med omkring tusen leverantörer som erbjuder en oändlig samling drycker av alla dess slag. Men då vi allt som oftast köper vin genom monopolets omdömen och modell kommer vi sällan importörens egen idé nära. Denna aktör, som inte själv kan välja sin återförsäljare i butik, får vackert ställa sig i ledet och hoppas på att hens vin väljs in och presenteras på ett önskvärt vis. Inget ont sagt om detta men synd är det att gemene man vanligtvis helt går miste om den röst som om någon kan ta dig närmare vinet du väljer.

Annons
Annons

En av mina främsta kunskapskällor är och har sedan flera år tillbaka varit vinimportörerna. Tack vare er har jag fått prova oändligt många viner och träffat vinbönder från världen över. Första gången jag drack naturvin fylldes glaset av en vinimportör. Samma gäller för det första orangea, det vulkaniska, det svårköpta och det svindyra vinet. Genom åren har jag följt er som tampats för det naturnära, det hållbara och transparenta. Ni som är så goda vänner med era vinbönder, stöttar dem och för vidare deras talan.

Min höstsäsong inleddes således med att prova en mängd olika goda och framåtsträvande viner hos olika vinimportörer. Majoriteten av dessa viner kommer aldrig att landa på Systembolagets voluminösa hyllor. Utbudet på hyllorna runt om i landet går ju från toppen till botten beroende på vart du befinner dig – men – tack vare våra importörer finns det massor av gott vin i landet som du kan få tag på via: beställningssortimentet, privatimport och vinlådor på nätet.

Från beställningssortimentet är det bara klicka hem och hämta ut en prydlig låda någon vecka senare. Vad gäller privatimport rekommenderar jag att det gäller ett vin som redan har en inköpare i Sverige. Privatimporten bygger då på att importören har möjlighet att genomföra detta och du beställer via Systembolagets hemsida, får en avisering och hämtar ut din goda låda i butik. Vinlådor borde jag skriva mer om, men kort och gott får du hitta de som håller låda på nätet, anmäla dig till ett nyhetsbrev, beställa när det släpps en packe som faller i smaken och få rubbet levererat till dörren.

Det här var en hyllning till alla hårt arbetande och passionerade vinimportörer. Men givetvis finns det två sidor av samma mynt varefter alla aktörer bör få sin del av det kritiska ögat. Skrikig marknadsföring av tungviktsflaskor med någon form av halvtorkat innehåll brukar vara ett varningstecken på en importör med vinstkärlek utan vinkärlek. Har du svårt att hitta rätt och önskar ta del av min personliga favoritlista på goda importörer och vinhandlare, säg till. Atjoo!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons