Annons

”En helt oacceptabel könsdiskriminering”

Förslaget att gynna kvinnor vid it-utbildningar stinker både vänsterfeminism och unken kvinnosyn. Det skriver Christian Carlsson och Felicia Sundmark (KDU) om Digitaliseringskommissionens förslag att kvinnor som studerar it på universitetet ska få sina studieskulder avskrivna.

Under strecket
Publicerad

Christian Carlsson och Felicia Sundmark

Foto: Privat

I Sverige är It-sektorn avgörande och programmerare har redan blivit en av de största yrkesgrupperna. Andelen kvinnor i branschen är dock låg och minskar samtidigt som nära hälften av de svenska it-utbildningarna har mindre än 15 procent kvinnliga studenter.

För att råda bot på detta har Digitaliseringskommissionen nu föreslagit för it-minister Mehmet Kaplan (MP) och regeringen, att kvinnor som studerar it på universitet ska få sina studieskulder avskrivna i samband med examen (SvD Debatt 1/12). Bidragsdelen ska dessutom ”nollställas” så att kvinnorna får möjlighet att gå en helt ny utbildning om de skulle ångra sitt studieval. Upp emot en miljard kronor beräknas kalaset få kosta, och tanken är att kvinnor ska ha rätt till de lånefria studierna tills det att 30 procent av de it-studerande är kvinnor. Efter denna magiska gräns räknar kommissionen nämligen med att ”jämställdheten” fortsätter att öka av sig själv.

Annons
Annons
Annons