Anna-Malin Karlsson:En hashtagg kan samla fler än en plakatfras

Anna-Malin Karlsson

Vad betyder egentligen en hashtag? De hjälper oss att hitta i röran av texter på sociala medier. Men för en del betyder #knytblus feministisk kamp, för andra att man väljer sida i en personstrid.

Under strecket
Publicerad
Jessica Gow/TT, Tomas Oneborg
Foto: Jessica Gow/TT, Tomas Oneborg
I torsdags samlades tusentals människor utanför Börshuset i Gamla stan för att visa sitt stöd för Svenska Akademiens före detta ständiga sekreterare Sara Danius.  Nina Rung och Mona Sahlin fanns bland talarna. Men menade alla de församlade samma sak när de på sociala medier använde hashtaggen #knytblus?

I torsdags samlades tusentals människor utanför Börshuset i Gamla stan för att visa sitt stöd för Svenska Akademiens före detta ständiga sekreterare Sara Danius. Nina Rung och Mona Sahlin fanns bland talarna. Men menade alla de församlade samma sak när de på sociala medier använde hashtaggen #knytblus?

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Tre av de vanligaste hashtaggarna, eller fyrkantstaggarna, på svenska Twitter förra veckan var #världsbokdagen, #svtagenda och #Elfsborg. Just dessa tre visar tydligt vad en hashtagg från början är: ett slags märkning (engelskans tag) av inlägg på sociala medier, som gör dem lätta att hitta i röran (hash) av miljoner texter. Taggen #lyrikfredag hjälper tusentals poesiintresserade att fylla sina flöden med dikter varje veckoslut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons