Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Torbjörn Isacson: En härva i Fingerprint

Börsnoterade Fingerprints vd Johan Carlström snärjer in sig i en härva av halvlögner. Det är anmärkningsvärt om inte Stockholmsbörsens marknadsövervakning reagerar på det hela.

Fingerprint Cards vd Johan Carlström försöker förtvivlat sopa misstankarna om grovt insiderbrott under mattan.

Först försöker han bagatellisera den allvarliga händelsen genom att hävda att den misstänkte inte har en företagsledande ställning. Men nu kan E24 avslöja att den häktade personen i allra högsta grad haft en insynsposition under tiden för de misstänkta brotten.

I det läget försöker Johan Carlström skylla över ansvaret för den felaktiga informationsgivningen på Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten, genom att hävda att han skrivit pressmeddelandet ”efter samråd” med myndigheterna.

Annons
X

Men E24 avslöjar nu att även det är en bluff. Varken Ekobrottsmyndigheten eller Finansinspektionen har varit inblandade i utformandet av pressmeddelandet.

Det vore onekligen anmärkningsvärt om myndigheterna ägnade sig åt att skriva pressmeddelanden åt börsnoterade företag, vilket Johan Carlström försöker ge sken av.

Det är också anmärkningsvärt att vd:n för ett noterat bolag försöker sig på den här typen av taffligheter. Det reser genast frågor kring i vilka andra sammanhang som informationen från bolaget är tvivelaktig.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Styrelseordförande i Fingerprint Cards är Mats Svensson, som presenteras som ”investerare, konsult, rådgivare och styrelseledamot inom järnvägsindustrin”. Det är dags för Mats Svensson att ta sig en funderare kring Fingerprints informationsgivning, och hur det påverkar förtroendet för företaget.

  Inte minst är det dags för Stockholmsbörsen att reagera. Hittills har börsen inte agerat, eller undersökt de korrekta omständigheterna kring misstankarna om grovt insiderbrott och häktningen.

  Under rubriken ”3.1.2 Korrekt och relevant information” i Stockholmsbörsens noteringsavtal står att

  ”Information som ska offentliggöras av bolaget ska vara korrekt, relevant och tydlig och får inte vara vilseledande. Information rörande beslut, fakta och omständigheter måste vara tillräckligt utförlig för att möjliggöra en bedömning av informationens betydelse för bolaget, dess finansiella resultat och ställning eller priset på bolagets värdepapper”.

  Det är svårt att se att Fingerprint Cards och Johan Carlström levt upp till detta.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X