Annons

En Hamlet som både dör och överlever

Katarina Karnéus sjunger drottning Getrud och Thomas Oliemans gör Hamlets roll i Göteborgsoperans uppsättning av ”Hamlet” med Sverigepremiär den 9 april.
Katarina Karnéus sjunger drottning Getrud och Thomas Oliemans gör Hamlets roll i Göteborgsoperans uppsättning av ”Hamlet” med Sverigepremiär den 9 april. Foto: Lennart Sjöberg

Shakespeare dog för 400 år sedan. Göteborgsoperan uppmärksammar minnet med bland annat Sverigepremiären på ”Hamlet” av Ambroise Thomas, som skrev två olika slut på sin opera.+

Under strecket
Publicerad

Stephen Langridge, konstnärlig ledare för opera/ drama på Göteborgsoperan iscensätter ”Hamlet”.

Foto: Joakim Hovrevik

Julia Weiss och Jiří Bubeníček i ”Romeo och Julia” med Semper Opera Ballet som gästspelar på Göteborgsoperan i början av juni.

Foto: Ilona Landgraf

De skandinaviska stråken är en välkänd bakgrund till Shakespeares kanske mest berömda pjäs. Barden, som avled för jämnt 400 år sedan, skrev dramat bland annat inspirerad av dansk rikshistoria. När sedan den franske tonsättaren Ambroise Thomas förvandlade ”Hamlet” till opera valde han svenska Kristina Nilsson i huvudrollen vid uruppförandet i Paris 1868 och kryddade fjärde akten med nordisk folkviseton. Ändå har det tagit nästan 150 år tills verket nu får svensk premiär.

– Shakespearejubileet är en bra ursäkt att sätta upp ”Hamlet” och ha en bredare diskussion om hans inflytande över konsten. Men framför allt är det en väldigt bra och viktig opera, säger Stephen Langridge.

Annons
Annons
Annons