Carina Burman:En guldålder för brittiska biblioteksmord

Agatha Christie och Dorothy L Sayers var två av de första medlemmarna i författargruppen The Detection Club. Man umgicks glatt kring detektivhistorier, god mat och en dödskalle vid namn Eric. Klubben och dess författare står i centrum för en ny bok av Martin Edwards, själv en av dagens medlemmar.

Under strecket
Publicerad

Agatha Christie (1890–1976) vid sitt skrivbord 1946.

Foto: TT

Dorothy L Sayers (1893–1957).

Foto: AOP
Annons

Smaken är olika. Själv vill jag helst ha mina lik i biblioteket. Moderna deckare är dock ofta av den hårdkokta sort, där omgivningen är kärv och offren illa tilltygade. I den så kallade guldålderns deckare, däremot, var de mördade mera presentabla, oftast illa omtyckta och dessutom placerade i behagliga miljöer – biblioteket, prästgården, badorten eller möjligtvis badkaret i en lägenhet i Battersea.

Nu närmar sig Martin Edwards – själv deckarförfattare – den tidens deckare från en ny vinkel i ”The golden age of murder: The mystery of the writers who invented the modern detective story” (Harper Collins). Författaren tillhör den anrika The Detection Club, och klubben och dess ursprungliga medlemmar står i centrum för boken. Här behandlas kända namn som Agatha Christie, Dorothy L Sayers och G K Chesterton, men också en del som i dag är mindre bekanta.

Annons
Annons
Annons