Recension

Molnskådarens guide (The Cloudspotter’s Guide)En guide att se upp med

HIMLEN RUNT HÖRNET Nu kan okunnigheten skingras för alla som undrar vad tussarna på himlen heter. Gavin Pretor-Pinney har grundat ett sällskap för molnskådare och skrivit en fältnyckel, komplett med artbeskrivningar och tillhörande fenomen.

Uppdaterad
Publicerad
Kvällshimmel över Stockholms skärgård

Kvällshimmel över Stockholms skärgård

Foto: HASSE HOLMBERG / SCANPIX
Annons

Hade jag skrivit detta i en av Svenska turistföreningens årsskrifter under slutet av 1800-talet skulle beskrivningen ha börjat så här: Framför mig en storlagen tafvla!

Jag befinner mig i Skutari, på den asiatiska sidan av Istanbul. Och i anteckningsboken noterar jag att utsikten är iögonenfallande. I diset liknar Gyllene hornet mest av allt en nåldyna med alla sina smala minareter som reser sig mot skyn. Skyn? Nej, det vore en alltför intetsägande skildring. För från min högt belägna position över Bosporen ser jag låga disiga bankar av stratusmoln, längst i söder seglar en armada med cumulusmoln varav några redan är på god väg att ombildas till cumulonimbusmoln, i norr breder ett lågt skikt av stratocumulusmoln ut sig, och högt ovanför dem anas ett väldigt fält av cirrocumulus stratiformis. Sådan är skyn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons