Annons
X
Annons
X

En gripen för skottlossning i Norge

Minst fem personer har skadats, varav två allvarligt, i samband med skottlossningen på Utöya utanför Oslo. En person har gripits för dådet.

Av TT

– Det är närliggande att tro att det finns ett samband med händelsen i Oslo. Politiker skulle ju besöka lägret, säger polisinspektör Björn Erik Sem-Jacobsen till NRK.

Tillståndet är kritiskt för minst två ungdomar som träffades av skytten på Utöya, rapporterar NRK.

Polisen misstänker att det finns sprängämnen på ön, och har tillkallat försvarets bombgrupp. Polisen grundar misstanken på vittnesuppgifter, sade polischefen Sveinung Sponheim.

Annons
X

NRK:s reporter i närheten av Utöya rapporterade att skytten, som var utklädd till polis skulle ha kallat ungdomar till sig för att ge information angående bombattentatet i Oslo. Men i stället började han skjuta omkring sig.

Björn Erik Sem-Jacobsen bekräftar uppgifterna om att mannen var utklädd till polis men vill i övrigt inte kommentera den gripne.

Svenska Ung vänsters ordförande Ali Esbati befinner sig på ön och säger i telefon till TT att stämningen är mycket kaotisk.

– Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk.

Skottlossning har pågått och pågår eventuellt fortfarande.

– Jag såg en person som eventuellt var skjuten genom munnen, säger han.

– Jag har sett två personer som låg till synes orörliga

Esbati säger att de länge varit ute i skogen och försökt ligga lågt. Människor springer runt och det är hundratals på ön.

– Många är ju barn, säger han.

– Just nu är vi på ena sidan ön.

Ett antal personer har av rädsla hoppat i det kalla vattnet och försökt simma ut för att komma undan skottlossningen.

– Det är totalt kaos, vi vet ingenting och jag hör nu en helikopter för första gången.

Enligt Marcus Strinäs, SSU:s pressekreterare, finns i nuläget inga uppgifter om att svenska socialdemokrater befinner sig på ön.

– Vad vi vet är att det är ett tämligen stort läger, och tidigare har det funnits svenska SSU:are på plats. Vi håller på att undersöka det nu, men har än så länge inga uppgifter om att det skulle vara så, säger han till TT.

SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland berättar att medlemmarna så snart som möjligt kommer att ges möjlighet att hedra dem som drabbats vid skottlossningen på systerorganisationen AUF:s läger i Norge.

– Man tänker väldigt mycket på det hela tiden. Det är fruktansvärt. Jag tänker på hur rädda de måste ha varit, säger hon till TT.

Många inom SSU är nära kompisar med AUF:s medlemmar, berättar Jytte Guteland.

– Vi känner ett djupt deltagande och många är oroade, säger hon.

– Vi vet genom sociala medier att AUF nu lägger fokus på att skapa säkerhet. De vill inte att man ringer och de uppmanas själva att inte ringa.

Statsminister Jens Stoltenberg skulle enligt ungdomsförbundets program ha talat inför lägerdeltagarna på lördagsförmiddagen. Ett tal av förra statsministern Gro Harlem Brundtland stod på programmet vid lunchtid på fredagen.

Norges motsvarighet till SSU, AUF, har 9500 medlemmar och håller sommarlägret varje år.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X