Annons
Recension

Musik av Sjostakovitj, Schönberg. Solister: Lisa Batiashvili, Carl Johan Falkman Dirigent: Alan Gilbert. Kungliga Filharmoniska Orkestern, Stockholms Studentsångare.En gripande kväll där vi alla blir judar

Under strecket
Publicerad

Konserthusets affischer annonserar ut ”Lisa & Loa”, som vore kvällens solister ett glättigt schlagerpar. Men programbladets titel träffar närmare hjärtat och programmets bärande tendens - En överlevande. Den här kvällen blir vi alla judar, på samma sätt som Dmitrij Sjostakovitj identifierade sig med de ryska pogromerna och den nazityska judeutrotningen.

En känslomässig chock inträffar nämligen när delar ur publiken tycks resa sig för att intonera den hebreiska trosbekännelsen, Shema Yisrael, mot slutet av Loa Falkmans ögonvittnesskildring från ghettot i Schönbergs En överlevande i Warszawa (1947). Närmast omärkligt, enbart markerat genom en dämpning av salongsljuset, går Schönberg över i Sjostakovitjs 5:e symfoni. Det är ett gripande ögonblick, och jag förlåter nästan det faktum att Falkmans berättelse om deportationerna till dödslägren för stora delar av publiken skulle ha varit starkare om den översatts till svenska.

Annons
Annons
Annons