Tora Wall:En gammal solfest som ständigt förnyas

Dans kring elden hör till midsommarfirandet i Vitryssland. Midsommarbålen har länge även varit en nordisk tradition, som dock upphörde i Sverige under 1900-talet.
Dans kring elden hör till midsommarfirandet i Vitryssland. Midsommarbålen har länge även varit en nordisk tradition, som dock upphörde i Sverige under 1900-talet. Foto: SERGEI GRITS/AP

Midsommarfirandet utgörs av en blandning av urgamla traditioner och sentida nationalromantiska drömmar om ett svunnet bondeförflutet. Även om traditionen ofta uppfattas som utpräglat svensk har den sin motsvarighet i liknande festligheter runtom i världen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Midsommar firar vi som bekant vid tiden kring sommarsolståndet, när världen omkring oss återigen grönskar och solen lockar oss utomhus. Det är enkelt att föreställa sig att rester av det förgångnas fruktbarhetsfester gömmer sig i våra oskyldiga danslekar kring stången och i blommorna som plockas i den ljumma sommarnatten. Få högtider är så mytomspunna som just midsommar, så färgade av föreställningar och fantasier om liv och riter i en avlägsen forntid. Bilden av midsommar som en urgammal fruktbarhetsfest till solens ära och midsommarstången som en fallossymbol sitter djupt i vårt medvetande. Men hur mycket vet vi egentligen om hur vi firade midsommar under forntiden?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons