Annons

Linda Nordlund:En galen man i en galen värld?

Sean Spicer, pressekreterare åt president Donald Trump, sade vid en presskonferens att terrordådet mot en moské i Quebec visar vikten av att agera proaktivt mot terrorism – bland annat genom inreseförbud för vissa nationaliteter.
Sean Spicer, pressekreterare åt president Donald Trump, sade vid en presskonferens att terrordådet mot en moské i Quebec visar vikten av att agera proaktivt mot terrorism – bland annat genom inreseförbud för vissa nationaliteter. Foto: Carolyn Kaster / TT
Under strecket
Publicerad

En ensam ung man, utan särskilt stor framgång i det sociala livet och med en fascination för vapen och våld. Denna beskrivning går att tillämpa på skolskyttar som Adam Lanza, som dödade 26 personer vid Sandy Hook-skolan, lika gärna som på ensamma terrorister som Anders Behring Breivik, skyldig till Utöyamassakern där 77 människor dödades. Även Alexandre Bissonnette, den 27-årige student som i Quebecs stora moské dödade sex män och i ett slag gjorde 17 barn faderlösa, passar in i bilden. Av grannar och skolkamrater beskrivs Bissonnette som en ensamvarg, men på nätet luftade han sina åsikter om feminister och invandring (vilka han var emot) samt Le Pen och Trump (vilka han var för).

Den ensamme terroristen, som radikaliseras framför datorn och sedan begår blodiga terrordåd utan att ha några egentliga kopplingar till en organisation, är svår att upptäcka för säkerhetstjänster. Vid en presskonferens i Vita huset sade pressekreterare Sean Spicer att attacken i Quebec visar varför Trumps inreseförbud för människor från vissa länder i Mellanöstern behövs. Gärningsmannen Bissonnette är född i Kanada. Alltså måste Spicer mena att de muslimska män som föll offer inte borde ha släppts över gränsen.
Det är varken ett uttalande eller en politik som bidrar till ökad säkerhet.

Annons
Annons
Annons