Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: En fruktansvärd fredag

Hotellattentatet i Tunisien
Foto: EMMANUEL FOUDROT / TT NYHETSBYRÅN

En bil kraschar in i grindarna i en gasfabrik i Saint-Quentin-Fallavier utanför Lyon i Frankrike, med explosioner som följd, och ett avhugget huvud hittas senare utanför fabriksingången. En död, flera skadade. En självmordsbombare spränger sin laddning i en shiitisk moské i östra Kuwait City. Minst ett dussin döda. Två män med automatgevär öppnar eld på stranden vid Hotel Riu Imperial och Soviva Resort i tunisiska Sousse. Dödstalet är i skrivande stund uppe i 27.

En fruktansvärd dag.

I Frankrike har flera män arresterats. Den huvudmisstänkte är känd av säkerhetstjänsten sedan tidigare. Uppgifter gör gällande att mannen har sagt sig tillhöra Islamiska Staten. Dådet i Kuwait ska ha utförts av en ”Abu Suleiman al-Muwahed”, enligt ett uttalande från samma rörelse. I Tunisien uppges att åtminstone en av gärningsmännen har dödats. Det är troligen bara en tidsfråga innan myndigheterna kan presentera eventuella kopplingar till någon terroristorganisation. Tunisien har tidigare attackerats av Islamiska Staten.

Annons
X

Samtidigt stormar IS mot Kobane i Syrien, nära turkiska gränsen. 146 döda.

En fruktansvärd fredag. Mitt under ramadan. En dag som ska ägnas åt bön och fasta.

För ett år sedan utropade Islamiska Staten det återuppståndna Kalifatet. Årets ramadan är den första under denna nya era. Därför har IS uppmanat sina anhängare att begå terrorattacker världen över under den heliga månaden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett bara några dagar gammalt anförande från Islamiska Statens talesman Abu Muhammad al-Adnani riktade sig till ”Islamiska Statens soldater överallt”. Den heliga månaden skulle bli blodig. ”Det ligger slagfält framöver, detta är era vapen och här är ramadan”. Talesmannen betonade att ramadan ska bli ”en månad av katastrofer, nederlag och förnedring för otrogna överallt”.

  Vi vet ännu inte vilka som ligger bakom dagens terrordåd i Frankrike, Kuwait och Tunisien. Det är för tidigt att vara säker. Men det är inte otroligt att attackerna idag är inledningen på denna globala ramadan-offensiv från Islamiska Staten.

  Två av måltavlorna är mycket välkända i terrorns taktik. Turistnäringen blir ofta mål. Shiamuslimer förföljs systematiskt av sunnimuslimska terrorgrupper. Gasfabriken i Frankrike avviker från det vanligaste mönstret. Att den är amerikanskt ägd kan förstås spela roll.

  Gemensamt för de tre attackerna är att de är utförda med små medel, som dock har stor effekt.

  Det går inte att säga hur samordnad offensiven är, om det nu rör sig om en sådan. Ingen kan ännu veta om det utgått order från någon central nod i terrornätverket, eller om attackerna är separata händelser enbart inspirerade av IS.

  Men en så fruktansvärd dag kan man inte låta bli att känna oro.

  Hur många fler kommer att drabbas?

  Flera hundra individer har rest från Sverige till krigszonen i Syrien och Irak. Merparten av dem har anslutit sig till Islamiska Staten eller grupper kopplade dit. Många har återvänt hem till Sverige.

  Sverige generellt har egentligen inte uppfattats som måltavla för IS. Däremot står konstnären Lars Vilks under ett ständigt hot, och detta hot är vidsträckt. I samband med att IS utfärdade sin så kallade fatwa mot Vilks pekades andra svenska mål också ut, till exempel. Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, som sprängde sig i Stockholm mitt i julruschen 2010, påstod i sitt så kallade testamente att han agerade för Islamiska Statens räkning, som hämnd för Lars Vilks. Bara tillfälligheter gjorde att det inte blev en massaker med åtskilliga tiotal döda.

  De personer från Sverige som anslutit sig till Islamiska Staten har inte pekat ut Sverige som mål – med ett undantag. Veckan före midsommar skrev en predikant från Göteborg, numera bosatt i Syrien, en uppmaning att "börja göra bomber från simpla grejer från ica eller coop". "Spräng några ställen", hette det i uppmaningen som riktade sig till muslimska missionärer i Sverige. "Döda en kafir [otrogen]." "Islam är jihad i alla former och vi är här för att dominera hela världen med svärdet".

  Risken att han åtlyds är liten. De aktivister han riktade sig till är inte våldsamma, som regel.

  Men risken finns. Och problemet med småskaliga attacker utan central ledning är att de är svåra att förutse och förhindra. Jihadisterna är så många, och det krävs bara en.

  I en bedömning från Säpo i våras hette det att ”Säkerhetspolisen står inför en historisk utmaning på kontraterrorområdet i uppgiften att bedöma och hantera det potentiella hotet”. Problemets omfattning är så stort att det inte är överskådligt, menade man. ”Vi måste samtidigt vara öppna med att vi aldrig kommer att ha en sådan lägesuppfattning att vi kan förhindra alla terrorattentat.”

  En fruktansvärd fredag.

  Annons
  Foto: EMMANUEL FOUDROT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X