Johan Falk:En fridfull julfavorit som väcker ont blod

”Tjuren Ferdinand” har ingått i ”Kalle Ankas vänner önskar god jul” sedan 1971.
”Tjuren Ferdinand” har ingått i ”Kalle Ankas vänner önskar god jul” sedan 1971. Foto: Disney/Alamy

I Sverige hör ”Tjuren Ferdinand” numera till julritualerna, men i det fascistiska Spanien var berättelsen om den pacifistiska hjälten länge förbjuden. Även fredsälskande spanjorer har dock sina reservationer mot de seglivade nidbilderna av det spanska folket.

Under strecket
Publicerad
Annons

Berättelsen om tjuren Ferdinand är en av de mest älskade tecknade filmerna som ges varje år på julafton. Kortfilmen bygger på en amerikansk barnbok, ”The story of Ferdinand”, som kom ut 1936, skriven av Munro Leaf och med illustrationer av Robert Lawson. Boken rönte stor framgång och var 1938 den mest sålda barnboken i USA. Disney såg en möjlig filmatisering av sagan om Ferdinand och fick rättigheterna. Filmen hade premiär redan i november 1938 och succén var given. 

Det finns en förlaga i verkligheten som inspirerat till berättelsen. Vid mitten av 1930-talet fanns i Spanien mycket riktigt en tjur som var känd för sig fridsamhet och som saknade all fallenhet för tjurfäktning. Hans namn var Civilón och han var uppfödd på en hacienda i trakten av Salamanca där alla tjurar föddes upp för att glänsa på arenan. Aggressivitet, styrka och snabbhet var de egenskaper som premierades på haciendan, men Civilón utvecklade helt motsatta karaktärsdrag. Namnet Civilón har inte kommit till av en slump utan anspelar förstås på civil, civiliserad, något som mer utmärkte tjuren Ferdinand än det skådespel han var ämnad för.

Annons
Annons
Annons