Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Europas skam En fråga om anständighet

HÖGEREXTREMISM. Isolera eller neutralisera genom att bjuda in? Kampen måste vara bred och alla måste få plats i motståndet, skriver Lisa Bjurwald i sin väldokumenterade och skrämmande bok ”Europas skam”.

(uppdaterad)
Lisa Bjurwald sitter i redaktionen för den antirasistiska tidskriften Expo. Hon har tidigare varit ledarskribent på DN och SvD.
Lisa Bjurwald sitter i redaktionen för den antirasistiska tidskriften Expo. Hon har tidigare varit ledarskribent på DN och SvD. Foto: MIA CARLSSON

Europas skam

Författare
Genre
Sakprosa
Förlag
326 s. Natur & Kultur

Nyligen avslöjade tidskriften ”Expo”, än en gång, den nära förbindelsen mellan den nazistiska rörelsen och många av Sverigedemokraternas kandidater i den gångna höstens val. Ändå tassas det på tå för partiet. Vi tvekar inte att, ofta på goda grunder, ifrågasätta Vänsterpartiets demokratiska fasad, trots att det partiet inledde uppgörelsen med sitt förflutna redan 1967. När det gäller Sverigedemokraterna hör det däremot inte riktigt till god ton att misstro en avnazifiering som inleddes så sent som för 15 år sedan.

Det gör knappast Lisa Bjurwalds bok ”Europas skam” mindre angelägen. 2009 gav hon och Maria Blomquist ut reportageboken ”God dag kampsyster!”, där kvinnornas roll i de högerextrema rörelserna analyserades.

Bjurwald och Blomquist visade hur förbisedd den var; ofta utgör de kvinnliga aktivisterna en lika hård ideologisk kärna som stormtruppernas unga män.

Annons
X

I ”Europas skam” skriver Lisa Bjurwald om den europeiska högerextremismen. Hon ger nationsvisa översikter om Tyskland, Italien, Storbritannien, Ungern och de skandinaviska länderna, men hon vidgar också det nationella perspektivet i särskilda kapitel om islamofobi, judehat och antiziganism.

Bjurwald är konsekvent. Hon vägrar acceptera att en rasism beskrivs som mer begriplig än andra. Därför kritiserar hon en del vänsterdebattörers benägenhet att överse med muslimers judehat, och hon ger inte ett vitten för Veronica Palms bortförklaringar sedan hon under Gazakriget alluderat på en antisemitisk text av Björn Afzelius. Palm skyllde på att en textrad ryckt ur sitt sammanhang kanske kunde ge ett antisemitiskt intryck.

För oss andra var det uppenbart redan 1982 att Afzelius i sin aggressiva sång ”Medan bomberna faller” vädjade till antijudiska föreställningar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lisa Bjurwald ger en lika väldokumenterad som skrämmande lägesbeskrivning. Hon deltar i Jobbiks massmöten i Ungern. Hon besöker tyska och schweiziska nazister. Hon följer med på en demonstration mot den nybildade huliganorganisationen English Defense League. Hon skriver om kampanjerna mot romer i Italien, Frankrike, Tjeckien och Ungern. Och hon redogör för de intriger och partisammanslagningar som gör att Berlusconi varken bör beskrivas i demokratiska termer eller bagatelliseras som en pajas.

  Den största faran för demokratin ser Bjurwald inte i de högerextrema organisationernas existens, utan i deras påverkan på de etablerade partierna. Om nyfascister startar kravaller i ett muslimskt bostadsområde i Rom eller deras östeuropeiska meningsfränder mördar en romsk familj, beskrivs det inte som rasistiska illdåd utan som resultatet av misslyckad integration. De vidriga brotten omvandlas till politiska och administrativa problem, och offren för våldet görs indirekt medansvariga.

  Det är också på det sättet som Pia Kjærsgaard utövar sin verkliga makt, genom politiska perspektivförskjutningar och förändrade problembeskrivningar. Arbetslöshet och fattigdom blir inte längre sociala och politiska problem, utan ett invandringsproblem.

  Vad kan vi då göra åt högerextremismen i Europa? Lisa Bjurwald skriver att det inte finns någon allena saliggörande metod. Isolering av högerextremisterna kan fungera i ett land, medan FPÖ i Österrike under flera år neutraliserades genom att de togs med i regeringen.

  På en punkt är Bjurwald dock bestämd. Motståndet måste vara brett. Hon kritiserar vänsterns försök att monopolisera antirasismen genom att koppla kampen mot rasism till kampen mot nedskärningar. Även alliansens väljare måste få plats i motståndet.

  De flesta av oss vill ändå, vilket demokratiskt parti vi än stöder, ha ett anständigt samhälle.

  Annons
  Annons
  X

  Lisa Bjurwald sitter i redaktionen för den antirasistiska tidskriften Expo. Hon har tidigare varit ledarskribent på DN och SvD.

  Foto: MIA CARLSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X