En fot i världen: Elliphants Indien

En oväntad insikt eller en känsla av tillhörighet. Vår plats på jorden blir ofta tydligare på avstånd. I en artikelserie berättar kultur- och nöjespersonligheter om platser ute i världen som har påverkat dem och deras skapande. I dag: Artisten Ellinor "Elliphant" Olovsdotter om kärleken till Indien.

TT
Publicerad
Annons

"När jag kom dit som 16-åring tillsammans med farmor kändes det helt rätt och jag var säker på att jag skulle komma tillbaka. Kulturkontrasten var inte av denna jord, ingenting var likt Sverige. Det totala kaoset, det som andra kanske hatar, kändes extremt hemma. Jag är från ett vända-på-kronorna-hem så när jag sedan åkte tillbaka helt ensam kände jag en ny frihet att få göra vad jag själv ville, både ekonomiskt och att leva utanför byråkratin. Jag började importera kläder, typ bikinis och klänningar, från Bali som jag sålde på hippiemarknader i Goa. Det gav mig kontroll och ansvar för min egen situation. Att jag kunde skapa något själv.

Sedan fann jag meditationen. Ett tag var jag väldigt borttappad och hade torskat på lite tyngre droger, receptbelagda mediciner, som man kunde få om man bad om det. För att gå till botten med min frustration och rastlöshet gjorde jag en tio dagars 'silence retreat' i Maharashtra. Det är brutala rutiner där man går upp klockan fem på morgonen, mediterar, dricker te och mediterar ännu mer tills man går och lägger sig. En dag hittade jag ett par pinnar som jag skapade rytmer med, då insåg jag vad som betyder något och att den där rytmen betydde skitmycket. Dagarna förändrade hela mitt liv och efter det har jag aldrig tagit några tyngre preparat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons