En formsak

Under strecket
Publicerad
Annons

Näringsminister Leif Pagrotsky är ett föredöme för de politiker som i brist på egen lyskraft längtar efter en plats i strålkastarljuset. Han lyckas regelbundet hitta något glamoröst sammanhang att uppträda i. Antingen frotterar han sig med stjärnor i popexportbranschen eller också delar han ut skattepengar till spännande saker som formgivning. Regeringen satsade nyligen 20 miljoner kronor på ett ”nationellt designprogram”, som har utarbetats av stiftelsen Svensk Industridesign (Svid). Hittills har pengarna bland annat gått till den statliga myndigheten Nutek och till en satsning på att skapa utomhusmiljöer som inbjuder till lek. Sammanlagt ska staten pumpa in 107 miljoner kronor i designprogrammet.
Formgivning handlar enligt Svids sätt att se på saken om att ”gestalta en produkt- och affärsidé”. Vad god design kan bidra till avslöjade Robin Edman, vd på Svid, nyligen för SvD Näringsliv (5/3):
”Att göra det begripligt varför sopor bränns i en kommun och källsorteras i kommunen intill.”
Man förstår varför
det behövs design för att få medborgarna att förstå sådant. Men är det något för näringsdepartementet att subventionera?
I regeringens Handlingsprogram för arkitektur, formgivning och design heter det att design i större utsträckning bör ”användas för att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft”. Bidrag till myndighetsprofilering och kommunal indoktrinering leder knappast dit.

Per Ericson

Annons
Annons
Annons