Annons
X
Annons
X

En förlorad vår för S

Arbetet med att hitta Juholts efterträdare är i full gång. Processen måste gå blixtsnabbt, menar flera S-röster. Men oavsett hur kvickt en ny partiledare vaskas fram kan Socialdemokraternas vår vara förlorad.

Kylan bet i kinderna på de VU-ledamöter som skyndade in till gårdagens extrainsatta möte på Sveavägen 68 i Stockholm. Några av dem, som riksdagsledamoten Veronica Palm och IF Metallbasen Stefan Löfven, stannade till och svarade artigt på de väntade journalisternas frågor.

– Partiet är inte utan ledning, men en ny partiordförande är en oerhört viktig fråga, säger Stefan Löfven.

Både Veronica Palm och Stefan Löfven svarade nekande på om de själva vill ta över ordförandeskapet.

Annons
X

LO-basen och VU-ledamoten Wanja Lundby-Wedin säger att Socialdemokraterna nu behöver ”gå vidare” efter Håkan Juholt.

– Han valde att avgå för att han trodde att det var det bästa för partiet, då ska vi visa honom att hans avgång inte var förgäves.

Mötet pågick fortfarande sent i går kväll.

Gårdagens VU-möte syftade till att förbereda ett förslag på hur processen ska se ut för att hitta en ny ledare. Sedan ska partistyrelsen fatta beslut när de träffas nästa gång. Ett möte är inplanerat till fredag, men partistyrelseledamoten Pia Nilsson, vice ordförande i Västmanlands partidistrikt, säger att hon inte blir förvånad om gruppen kallas samman ännu snabbare eftersom det är viktigt att processen går snabbt.

Även VU-ledamoten Peter Hultqvist och Uppsaladistriktets ordförande Agneta Gille betonar vikten av en snabb process. Men hur kvickt det än går att hitta en efterträdare till Juholt ser S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld det som osannolikt att Socialdemokraterna, som brottas med historiskt låga opinionssiffror, skulle lyckas komma igen under våren. Partiet blottade sina interna konflikter i fredags när flera partidistrikt krävde Juholts avgång. Opinionssiffrorna kan därför fortsätta rasa.

– Det är en väldigt stor risk att våren är förlorad, säger Bjereld.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, är inne på samma spår.

– Man kan samtala om politik med en tillförordnad partiledare, men kan inte driva politik som med en riktig partiledare. Det kan säkert bli en förlorad vår, men mindre förlorad än om kaoset hade fortsatt.

Nu finns det flera frågor som partiet måste reda ut. Förutom den rent akuta om vem som ska styra partiet den närmaste tiden måste partiet ta ställning till om en ny partiledare ska väljas på en extrakongress sent i vår eller tidig höst, eller om man ska vänta till ordinarie kongress i april 2013.

Peter Hultqvist säger att S i ett första skede måste välja en tillförordnad partiledare och utesluter inte en extrakongress som kan välja en ordförande.

– Det kan inte bli på annat sätt. Sedan måste man också tänka långsiktigt. Vi måste ta fram en person som kan vara statsministerkandidat, som kan ena partiet och profilera de frågor vi vill föra ut, säger han.

Pia Nilsson är också inne på att utse en tillförordnad partiledare, men hon menar att en sådan kan verka ända fram till ordinarie kongress om ett och ett halvt år.

– Denna person ska naturligtvis ha chansen att kunna kandidera på kongressen.

En annan fråga är om nästa partiledare ska utses i en öppen process eller om valet även fortsättningsvis ska ske bakom stängda dörrar.

– Det beror helt och hållet på hur det ser ut. Man kan utse en tillförordnad fram till en extrakongress. Men som en mer långsiktig lösning – då vill vi att det ska var en mer öppen process, och att det kanske finns kandidater som ställer upp öppet, säger Agneta Gille.

Partiets politik har kommit i bakgrunden när fokuset i stället hamnat på det sviktande förtroendet till Håkan Juholt. Röster har höjts mot det vanskliga i att låta en person utan tillräcklig erfarenhet få ordförandeposten i Sveriges största parti. Men Stefan Löfven menar att det är kontraproduktivt att stirra sig blind på om en framtida partiledarkandidat har regeringserfarenhet eller inte.

– Det är inte en fråga som avgör. Det är helheten man ska titta på. Man ska inte utesluta vissa grupper av människor eller ha vissa kvalifikationskrav, säger Stefan Löfven.

Ingen av VU-ledamöterna utanför Sveavägen ville i går svara på vilket av alternativen de själva stödjer eller om de anser att samma personer som plockade fram Håkan Juholt kan ingå i en framtida valberedning.

Ulf Bjereld säger att Pär Nuder och Margot Wallström står i en klass för sig.

– Stödet internt för en Nuderlösning är tillräckligt starkt. Om han ställer sina krafter till förfogande så skulle han ha goda möjligheter att väljas till en riktig partiledare av kongressen.

Läs mer:

LÄS MER:
Juholt: Jag avgår som partiledare

LÄS MER:
Kommentarer Reinfeldt: Tack för samarbetet

LÄS MER:
Jämtin: Juholt fattade beslutet själv

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X