En flaskpost som förvånade

Statliga Riksgäldskontoret fick i julas ett paket som kluckade mystiskt. När tjänstemännen öppnade det fick de långa hakor - i paketet låg ett antal whiskeyflaskor av fint märke.

Under strecket
Publicerad
Annons

för övrigt | Julgåvor
Blommor, böcker, chokladaskar och andra små presenter är vanliga julgåvor företagen emellan. Kanske också en och annan vinflaska. Men knappast sprit.
Riksgäldskontoret fick i julas ta emot fyra flaskor bourbon från investmentbanken Öhman Fondkommission. Det var en person i ledningen som stod bakom utskicken. Alla viktiga kunder fick några flaskor, dock klart under mutgränsen runt 350 kronor.

På riksgälden visste man först inte riktigt vad man skulle göra med spriten. Myndigheten hade aldrig tidigare fått sprit som julgåva. Att dricka upp den på jobbet var naturligtvis otänkbart. Och att ta hem den för senare bruk olämpligt.
Chefen för skuldförvaltningen, Charlotte Lundberg, gjorde det enda möjliga. Hon skrev ett brev till den snälle givaren på Öhmans, tackade för presenten och skickade tillbaka flaskorna. ”Tyvärr kan vi inte ta emot whiskeyflaskorna då detta inte är förenligt med våra etiska riktlinjer”, skrev hon.

Annons
Annons
Annons