Annons

Annakaisa Suni:En finsk lektion i främlingsfientlighet

Efter två år i regeringen splittras populistpartiet Sannfinländarna mitt itu. Förnedrade tidigare ordföranden Timo Soini har sig själv att skylla – han släppte medvetet fram främlingsfientliga krafter.

Under strecket
Publicerad

Timo Soini och Jussi Halla-aho skakar hand vid Sannfinländarnas kongress lördagen den 10 juni.

Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1

Timo Soini och Jussi Halla-aho skakar hand vid Sannfinländarnas kongress lördagen den 10 juni.

Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1
Timo Soini och Jussi Halla-aho skakar hand vid Sannfinländarnas kongress lördagen den 10 juni.
Timo Soini och Jussi Halla-aho skakar hand vid Sannfinländarnas kongress lördagen den 10 juni. Foto: Jussi Nukari/AP

– Det parti som vi alla var medlemmar i finns inte längre, säger Timo Soini, Finlands utrikesminister och fram till i helgen ordförande för populistpartiet Sannfinländarna.

Terrordömda massmördaren Anders Behring Breivik nämnde Halla-aho som en av sina inspiratörer.

Det går att ana tårar i hans ögon. I 20 år ledde han Sannfinländarna och lyfte dem från en grupp utskrattade kufar längst bak i riksdagens plenisal till ett regeringsparti med nästan 20 procents väljarstöd. Orden uttalar han på svenska till en finlandssvensk journalist – Soini är en välutbildad politiker som sägs gå och vänta på ett internationellt toppjobb efter regeringstiden.

I lördags fick han se sin utvalde efterföljare förnedrande besegrad av Jussi Halla-aho, ledaren av Sannfinländarnas främlingsfientliga falang. Jussi Halla-aho är inte bara dömd för hets mot folkgrupp, han är en viktig figur i den europeiska rörelsen som predikar kamp mot islam. Terrordömda massmördaren Anders Behring Breivik nämnde Halla-aho som en av sina inspiratörer.

Annons
Annons

Efter lördagen har det svängt snabbt i den finländska politiken.

Först förväntades de andra partierna i den borgerliga regeringskoalitionen, Centern och Moderaternas systerparti Samlingspartiet, fortsätta regera med Jussi Halla-ahos Sannfinländarna. På måndagen meddelade statsminister Juha Sipilä ändå att det inte fanns möjlighet att ha kvar partiet i regeringen – deras värderingar hade förändrats för mycket.

Det pratades om regeringskris och nyval, men Juha Sipilä behöll lugnet. Han visste redan det som kom fram på tisdagen: att merparten av Sannfinländarnas riksdagsgrupp skulle lämna partiet.

Regeringen sprack inte. I stället sprack Sannfinländarna. Av 37 riksdagsledamöter har 22 meddelat att de inte vill vara kvar i partiet under Halla-ahos ledning. Utbrytarna – Timo Soinis följare – bildar en ny grupp och Soini sitter kvar i regeringen.

Det är en lysande manöver av strategen Soini. Men han har sig själv att skylla för att de främlingsfientliga tagit över partiet.

Populism och ansvar går inte bra ihop, och under regeringstiden halverades Sannfinländarnas väljarstöd.

Till skillnad från Sverigedemokraterna har Sannfinländarna inte sina rötter i främlingsfientligheten, utan i ett populistiskt landsbygdsparti som motsatte sig ”herrarna i Helsingfors” på 1970-talet. Främlingsfientligheten kom till partiet på 2000-talet under Jussi Halla-ahos ledning. Han och hans följare valde partiet för att föra fram sin politik. I Sannfinländarna fanns redan hemmasnickrad rasism, men inte samma organiserade motstånd till islam och invandring som Halla-aho förde med sig.

Annons
Annons

Under en lång tid hade populisterna och de främlingsfientliga nytta av varandra. Kombinationen hjälpte partiet att maximera röster. Timo Soini upprepade gång på gång att han inte var rasist, samtidigt som han tolererade rasistiska utspel i sitt eget parti och lät Jussi Halla-aho skriva partiets invandringspolitiska program.

Sannfinländarna splittras – men det ska inte för hastigt tolkas som att partiets motståndare har vunnit en slutgiltig seger.

Ministerposten var kronan på Timo Soinis politiska karriär – men också början på slutet för samarbetet. Populism och ansvar går inte bra ihop, och under regeringstiden halverades Sannfinländarnas väljarstöd. Jussi Halla-ahos falang såg sin chans och tog den.

I Sverige sneglar en del mot Finland för lärdomar om hur man ska handskas med populister. I stället för att stänga ut dem ska man kanske ta med dem i regeringen.

Sannfinländarna splittras – men det ska inte för hastigt tolkas som att partiets motståndare har vunnit en slutgiltig seger. Under Jussi Halla-ahos ledning har partiet möjlighet att hitta ny grogrund i oppositionen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons