Annons
X
Annons
X

En femtedel av skatten borta

JOBBSKATTEAVDRAGET | SÅ STORT ÄR DET

Företagaren Harald Klomp i Uppsala har ägnat julen till mer än skinka och gröt. Han har satt upp en webbplats, där man enkelt kan ta reda på hur mycket lägre ens inkomstskatt har blivit tack vare jobbskatteavdraget. Beräkningen tar också hänsyn till att statsskatten har sänkts och till hur kommunalskatten ändrats.

Jobbskatteavdrag.se är lättanvänd. Det är bara att knappa in månadsinkomst, kommun och födelseår. Resultaten kommer på stubinen och är minst sagt slående.

En stockholmare med 20000 kronor i månadslön betalar 1309 kronor mindre i månatlig skatt 2009 än 2006. Det allra mesta – över tusen kronor – beror på jobbskatteavdraget, men den sänkta kommunalskatten gör också skillnad. Personens sammanlagda nota för inkomstskatt har på tre år sjunkit med nästan en femtedel: 23 procent!

Annons
X

En tjänsteman med 35000 kronor i månaden har befriats från 22 procent av sin inkomstskatt. Jobbskatteavdraget betyder 1422 kronor lägre skatt varje månad idag än för tre år sedan, och höjningen av brytpunkten för statlig skatt ger en lindring med 873 kronor.

De här pengarna betyder mycket för att öka hushållens svängrum.

Om denna stora sänkning av inkomstskatten har gått svenska folket så spårlöst förbi som många nu hävdar är det en kommunikationsmiss av pyramidalt format. Alliansen ska ha all heder av skattesänkningarna, men varför i all världen har man inte gjort på två år vad Harald Klomp åstadkom på en julhelg?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X