Annons

”En falsk motsättning”

Elisabet Elfström.
Elisabet Elfström. Foto: Peter Phillips

Att sätta ”vanliga medborgare” i motsatsförhållande till ”arkitekteliten” är en falsk bild som kan ta kortsiktiga stilpoäng men för det byggda resultatet inte gynnar någon. Det skriver Elisabet Elfström, Sveriges Arkitekter, i en replik till M-politiker.

Under strecket
Publicerad

De senaste åren har politikers intresse för arkitektur ökat, vilket blir tydligt i debattartikeln från fyra moderata kommunstyrelseordförande. Riksdagen har klubbat en ny nationell arkitekturpolitik, ”Gestaltad livsmiljö”, och alltfler kommuner har eller tar fram arkitekturpolicyer – Nacka och Upplands-Väsby är två av dem. Glädjande, tycker Sveriges Arkitekter, som jobbat för detta under 2010-talet. Vi och våra nära 14 000 medlemmar diskuterar gärna vårt älsklingsämne arkitektur med både politiker och invånare.

I kommunerna finns ett etablerat forum för detta – medborgardialogen som är ett samrådskrav inom fysisk planering. Den leds av kommunens planeringsarkitekter som lyssnar på närboende, föreningslivet, näringslivet och andra berörda. Utifrån platsens förutsättningar och allas synpunkter och särintressen gör de en opartisk sammanvägning som blir underlag för politiska beslut. Är det några som lyssnar på och tar till sig allmänhetens åsikter är det alltså arkitekter!

Annons
Annons
Annons