En fälld budget kan gynna investerare

Sverigedemokraterna håller svenskarna och finansminsiter Magdalena Andersson på halster om budgeten. Men investerarna är inte brydda. Ett nederlag för regeringen kan gynna dem.

Under strecket
Publicerad
Finansminister Magdalena Andersson under sin första budgetpromenad, till riksdagen från finansdepartementet.

Finansminister Magdalena Andersson under sin första budgetpromenad, till riksdagen från finansdepartementet.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

I dag kan bli en ödesdag för statsminister Stefan Löfvens regering. Budgeten för nästa år behandlas nu klart av riksdagens utskott. Det innebär en chans för Sverigedemokraterna att sätta ner foten och ansluta sig till de borgerliga partiernas skuggbudget. Regeringen och Vänsterpartiet skulle därmed slå ur ett definitivt underläge vid omröstningen i kammaren den 3 december.

Alternativet för SD, om partiet vill fälla budgetförslaget, är att fortsätta hålla korten nära kroppen och vänta till voteringen med att bekänna färg. Det är vad riksdagsledamöter från andra partier väntar sig att SD ska göra. Samtidigt räknar ingen med att diskussionerna i utskotten ska leda till att regeringen säkrar stöd för sin budget genom överenskommelser med oppositionen. Hittills har förhandlingarna stått helt stilla, enligt ledamöter SvD Näringsliv har talat med. Var sida håller sig till sina egna förslag och SD:s vågmästarposition ser, även om partiets inställning inte klarläggs i utskottet, ut att vara ohotad.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons