Annons
X
Annons
X

Siri Steijer: En enkel bussbiljett

Att det inte längre är möjligt att kontant köpa biljetter på bussarna i kollektivtrafiken är förståeligt. Chaufförerna befann sig tidigare i en utsatt situation med denna typ av kontanthantering. Kortbetalningar borde däremot vara möjliga, men det finns märkligt nog inte heller som alternativ. Således går det över huvud taget inte att köpa biljett på bussarna.

Faktum är att biljettsystemen hos kollektivtrafikens stora bussbolag är mer än lovligt otympliga och det går dessutom åt fel håll. Inte minst SL verkar vilja krångla till saker så mycket som möjligt.

För att få gå på bussen i Stockholm måste man antingen i förväg ha köpt ett plastkort för minst 100 kronor, eller försöka få en mobilbiljett till mobilen. För dem som har mobiltelefon kunde detta vara ett smidigt alternativ, men det är det inte (längre). Från att man tidigare endast behövde skicka en kod till ett nummer, varpå biljetten kom i ett vändande sms, måste man nu i förväg registrera sig med diverse uppgifter på SL:s hemsida.

Annons
X

Ofta hinner det passera många bussar innan man får sin biljett. Det är irriterande för oss som spontant vill kunna hoppa på en buss och pinsamt inför alla turister som måste ha än svårare att förstå systemet.

Leverantörer av tjänster brukar generellt vilja göra det så enkelt som möjligt för sina kunder. Frågan är varför det inte gäller de stora bussbolagen i Sverige.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X