Förlusten av mångfald. När världen görs enfaldigEn enfaldig världs behov av kalif eller führer

Tyskar jublar vid ett framträdande av Hitler 1934 och beväpnade IS-terrorister 2015.
Tyskar jublar vid ett framträdande av Hitler 1934 och beväpnade IS-terrorister 2015. Foto: Underwood Archives/TT

Vår tid saknar verklig mångfald och i stället är enfalden på tillväxt. Det leder till fundamentalism eller likgiltighet, skriver den tyske forskaren Thomas Bauer i en medryckande och prisad essä.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns fler tv-kanaler än någonsin, fler serier och mer underhållning – samtidigt som mängden fåglar, insekter och växter minskar radikalt. Fram till 2030 kan var femte art dö ut, till 2050 var tredje. Och det är inte bara i naturen mångfalden utarmas, även den mänskliga kulturen blir allt mindre mångfaldig. Exempelvis väntas en tredjedel av världens 6 500 språk gå samma väg som fåglar och insekter, på ungefär samma tid. Kvar blir en allt entydigare, eller snarare enfaldigare värld, som i avsaknad av verklig mångfald får allt svårare med sin förnyelse, och därmed i förlängningen med själva sin fortlevnad.

Den tyske forskaren i islamvetenskap och arabistik, Thomas Bauer, professor vid universitetet i Münster, har skrivit en essä som nästan går att läsa som en pamflett, som en skrift som vill uppvigla oss mot förytligande i den växande enfaldens tid. Det är en medryckande essä, som fick pris tidigare i år och som redan har kommit i tio upplagor i hemlandet. Uppenbarligen har han träffat en nerv. Jag tror att en anledning är att hans essäs ärende snarare är existentiellt än politiskt, på ett sätt som förenar både konservativa och progressiva, vilka från var sitt håll oroas över världens och kulturens utarmning i denna överflödets tid.

Annons
Annons
Annons