Judarnas historia i SverigeEn enda lång framgångssaga

Statsminister Göran Persson talade i Stora synagogan i Stockholm i samband med Förintelsens minnesdag 2005.
Statsminister Göran Persson talade i Stora synagogan i Stockholm i samband med Förintelsens minnesdag 2005. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Judiska invandrare gjorde just det som Gustav III hoppades på när han lät dem flytta in i Sverige – byggde fabriker, öppnade affärer och fortsatte sedan in i kulturen, politiken och vetenskapen. Ricki Neuman läser Carl Henrik Carlssons berättelse om judisk framgång i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Carl Henrik Carlsson.

Carl Henrik Carlsson.

Foto: David Naylor, Uppsala universitet
Annons

Kung Gustav III fattade ett modigt beslut när han bestämde sig för att låta judar bo i Sverige utan att döpa sig, och generöst välkomnade ett antal tyska och danska judar som anlände i slutet av 1700-talet.

Hans politik kan ses som ett uttryck för toleransen hos en upplyst monark, men har främst att göra med att kungen visste hur judarna på kontinenten ”oljade hjulen”, det vill säga utvecklade handel och industri och moderniserade landet. De behövdes även här i Sverige, menade han, som komplement till svenskarnas ”brist på idoghet” och deras ”tröghet i begrepp och farhåga för allt ovanligt”, som det står i en dåtida utredning, beställd av kungen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons