Mordet på Helén Nilsson i mars 1989 blev ett av Kristianstadspolisens svåraste fall. Nu kommer tv-serien ”Jakten på en mördare” om spaningsgruppens envisa arbete.
Mordet på Helén Nilsson i mars 1989 blev ett av Kristianstadspolisens svåraste fall. Nu kommer tv-serien ”Jakten på en mördare” om spaningsgruppens envisa arbete. Foto: Daniel Nilsson, Illustration: Staffan Löwstedt

”En elak jävel” – mördaren gick fri i 15 år

I Hörby plågades invånarna av oro under de femton år som Helén Nilssons mördare gick fri. SVT:s nya serie ”Jakten på en mördare” skildrar det omfattande polisarbetet. SvD har träffat kriminalinspektören Monica Olhed Hansson som var med och löste fallet.

Uppdaterad
Publicerad

Stora Hotellet i Hörby har förvandlats till lägenheter men Lågprisaffären på andra sidan bron finns kvar, säljer morötter för 5.98 kronor kilot. Avståndet mellan byggnaderna kan vara 200 meter, högst. Det var här som Helén Nilsson letade efter sina kamrater Linda och Sandra den där marskvällen 1989, när hon för första gången i sitt tioåriga liv fick vara ensam ute efter klockan 18. Det var ju påsklov, hon var ledig från Älvdalsskolan.

Klockan 20 skulle hon vara hemma, det hade hon lovat. Och hon var noga med tider, gick att lita på. Nu bröts löftet. Ingen vet exakt vad som hände, men en teori är att en man hann ifatt henne där någonstans vid bron och drog in henne i sin bil. Flera som befann sig i området hörde en flicka skrika vid den aktuella tidpunkten. Hörde, men tänkte inte mer på det. För skriket tystnade ju, en bil körde iväg.