Recension

Children of MenEn dystopi som står sig bra

Under strecket
Publicerad
Annons

Året är 2027, världen är i kaos, terroristerna har i stort sett tagit över i denna dystopi byggd på P D James roman från 1993. Bara England har klarat sig (”Only Britain soldiers on” basuneras det ut på stora tv-skärmar överallt) och här har man tagit till klart fascistiska medel för att komma till rätta med problemen, inte minst en massiv olaglig invandring. Infertilitet är också ett tragiskt faktum; inga barn har fötts sedan 2009.
Det är här ex-aktivisten Theo (Owen), numera tjänsteman på energiministeriet, kommer in i bilden. Efter ännu ett bombdåd i Londons city tar han tjänstledigt och reser ut på landet för att besöka gamle vännen Jasper (Caine i hippiehår och med egen brassodling).
Theo kidnappas därefter av The Fishes, en terroristgrupp med koppling till The Human Project, en verksamhet som forskar kring ett botemedel mot infertiliteten. Fishes ledare Julian (Moore), en gång Theos fru, ber honom nu att smuggla ut en ung, illegalt invandrad, kvinna som på ett mirakulöst sätt har lyckats bli gravid.
Många är de som vill stoppa paret, som befinner sig på allt skakigare mark under sin farofyllda mission.

Premissen är inte ny. På bio har man nyligen kunnat se Danny Boyles 28 dagar och James McTeigues V för vendetta, båda dystopier i Orwell-skitig brittisk miljö. I det sällskapet står sig Children of Men bra, om än en del oklarheter i filmen irriterar (man får till exempel aldrig veta varför världen blev infertil eller varför terroristerna tog över) och en religiös överton inte riktigt ringer riktigt rent. Cuarón gör dock mycket bra ifrån sig i de drivna och ofta chockartade actionsekvenserna, samt i scenografin, ganska lik vår tid men ändå inte.
Rolig är en scen från Battersea Power Station (detta ljuvligt dystopiska flaggskepp), komplett med en uppblåsbar gris svävande ovanför i ett snöre, en fullständigt omotiverad men sympatisk hälsning till en och annan Pink Floyd-vän ute i biomörkret.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons