John Sjögren:En domesticerad Jesus? Åt helvete med honom!

Kristus på korset. INRI är en förkortning för Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum – Jesus från Nasaret Judarnas konung – från Johannesevangeliet 19:19. Och i en fresk av Fra Angelico: Noli me tangere – rör inte vid mig.
Kristus på korset. INRI är en förkortning för Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum – Jesus från Nasaret Judarnas konung – från Johannesevangeliet 19:19. Och i en fresk av Fra Angelico: Noli me tangere – rör inte vid mig. Foto: Sören Wibeck/IBL, Fra Angelico

Kvinnorna som blev vittne till Jesus uppståndelse har upplevt något konkret, något verkligt och faktiskt som skrämmer vettet ur dem. Det skriver John Sjögren i debatten om Svenska kyrkans inställning till Jesu mirakel.

Under strecket
Publicerad

Målning där Jesus uppväcker Lasaros från de döda, som visas på Musée Condé i franska Chantilly.

Foto: Erich Lessing/IBL
Annons

Vår postsekulära tid upphör inte att förvåna. Plötsligt är mirakel ett hett ämne på landets teatrar och kultursidor. På Uppsala stadsteater ser jag en fin iscensättning av Johan Heltnes roman ”Det finns ingenting att vara rädd för”, som till stor del handlar om ett uteblivet mirakel. På Dramaten ska den djupt troende katoliken Paul Claudels mysteriespel ”Budskapet till Maria” spelas där ett dött barn väcks till liv (skärtorsdagens planerade premiär blev dock inställd på grund av sjukdom). Och på DN:s kultursida frågar sig Maria Schottenius om Svenska kyrkan har slutat tro på mirakel.

Nämnda krönika har skapat debatt i det kristna Sverige. Schottenius berättar i sin text om en helgmålsandakt i radion, i vilken prästen tolkat miraklet när Jesus utspisar femtusen med fem kornbröd och två fiskar som en bild för hur en rörelse sätts igång som lyckas skaffa fram mat så att det räcker (och blir över) åt alla.

Annons
Annons
Annons