Recension

Nattens bibliotekEn djup brunn av bildning

KULTURHISTORIA Bibliotek ger, som Borges påpekade, upphov till en svindlande oändlighetskänsla; på en begränsad plats ryms okända och icke-existerande världar. Sverigeaktuella Alberto Manguels ”Nattens bibliotek” har en sällsynt kombination av lätthet och tyngd, skriver Carl-Johan Malmberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ju mer man funderar på det desto mer fantastiskt ter det sig: I vårt samhälle där allt nödvändigt – äta, bo, klä sig, vårda sin hälsa – kostar pengar är böcker faktiskt gratis. Var och en som kan styrka sin identitet kan på våra offentliga bibliotek låna en bok utan kostnad. Det gäller också dyra och sällsynta böcker, lånereglerna är ofta förvånansvärt gene­rösa. Då och då väcks tanken från politiskt håll på en avgift för bibliotekslån. Men varje stat som ­inför en sådan skulle kränka en grundläggande demokratiska rättighet. Man vore inte längre en demokrati.

I sin bok Nattens bibliotek rör sig Alberto Manguel fritt mellan alla slags bibliotek, gamla och nya, mytiska och förstörda, offentliga och privata, sitt eget i en ombyggd lada på franska landsbygden, konsthistorikern Aby Warburgs associativt ordnade i Hamburg, det som skrämde filosofen Ernst Cassirer för att det var en enda stor ”problemkatalog”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons