Kaj Schueler:En diplomat med uppdrag att rädda liv

I dag tillkännages för femtonde gången mottagaren av Per Anger-priset, som går till en person som befordrat humanitära och demokratifrämjande insatser. Det instiftades av den svenska regeringen 2004 som en hyllning till diplomaten Per Anger. Men vem var han?

Under strecket
Publicerad

Per Anger (1913–2002) var Raoul Wallenbergs medarbetare i Budapest. När Wallenberg greps engagerade sig Anger, som både diplomat och privatperson, för vännens öde.

Foto: TT
Annons

Flyktingen är en av de äldsta gestalterna i berättelsen om människan. Det kan litteraturen vittna om. I alltifrån Bibeln och Homeros till
dagens skönlitteratur finns ett överflöd av skildringar om flyktingar och om exilen, överlevnaden och livet på en annan plats. 

Trots en stark strävan till gemenskap har människan alltid stött bort de individer eller grupper som inte passat in eller kunnat försörja sig i just den gemenskapen. I varje by, i varje stam, i varje nation fanns och finns den avvikande, den vi brukar kalla den andre. Av olika skäl har de tvingats på flykt eller känt sig tvungna att ge sig iväg. De förvisade, de fördrivna.

Annons
Annons
Annons